Nicoleta Dumitrescu

 

Era clar că dezbaterile, atât în comisiile de specialitate, cât și în plenul Parlamentului, pe tema bugetului și a bugetului de asigurări sociale de stat pe anul în curs vor fi aprinse. Era mai mult decât clar, întrucât încălzirea s-a făcut de săptămâna trecută, când Florin Cîţu a fost chemat în Parlament la ”Ora premierului”, iar după aplauzele, fluierăturile și figurile decupate din carton ce întruchipau ba o coasă, ba pe Ludovic Orban fumând trabuc, șeful Guvernului și-a dat seama că este de fapt un test al rezistenţei la înjurături.

Iar testul la rezistenţă a continuat și la începutul acestei săptămâni, când circul s-a reluat. Ședinţa în plen nu a fost lipsită de incidente, cei la PSD boicotând discursul premierului, punându-i lângă microfon, în timp ce vorbea, și două păpuși – aluzie că nu se dorește majorarea alocaţiei copiilor. Dedicată dezbaterii proiectului bugetului de stat, întrunirea s-a lungit astfel destul de mult, fiind suspendată în noaptea de luni spre marţi abia la ora două, la cântatul huhurezilor, după ce au cedat și parlamentarii care votaseră la ambele mâini, deși votul este electronic și nominal. Iar asta se întâmplă ca și când n-ar mai fi pandemie și ar fi dispărut, inclusiv de pe ecranele televizoarelor, centralizarea zilnică a numărului de persoane nou infectate cu coronavirus, dar și a celor cărora noul virus le-a fost fatal. Numai că, nici nu și-au luat bine în primire noul mandat de aleși ai neamului, că parlamentarii au ţinut cu tot dinadinsul să-și dea în petic. Cu foarte multă naturaleţe! Astfel că plenul Parlamentului a devenit, încă o dată, un soi de scenă a prezentării de teatru ieftin, dar și arenă de împunsături reciproce, un exemplu fiind răfuiala, pe faţă, dintre liderii PSD și PNL, primul spunând despre al doilea că este ”ultimul brontozaur în politică”, unul care știe foarte bine că ”nepoatele, amantele și politrucii sunt în statul român”(!!!).
Ce dovedește asta? Nimic altceva decât că, în continuare, circul și dezbaterile sterile, fără fond, nu se dau plecate din Parlament, de data aceasta protagonistă fiind proaspăta generaţie de aleși ai neamului, deputaţii și senatorii care acum trei luni au jurat că își vor îndeplini ”cu onoare și fidelitate mandatul încredinţat de popor”!
Dată fiind și pandemia care nu prea se lasă plecată, s-a crezut că noii parlamentari vor fi mai altfel, mai cu capul pe umeri, și că vor pune înainte fapta și apoi vorba. După cum se vede, trăncăneala, diputele și ședinţele zgomotoase, trecute de miezul nopţii, par că sunt lăsate moștenire de la un mandat la altul, ca și când datul în stambă, mai ales atunci când se știe că imaginile sunt preluate şi de televiziuni, ar fi un titlu de glorie. Din păcate, vorbăria și contrele de amorul artei par să fie considerate adevărate arme folosite de către parlamentari, indiferent din ce partid fac ei parte ori ce funcţii obţin prin prisma prezenţei lor în Casa poporului, atenţionarea ”tu să taci când vorbesc eu” fiind adesea sămânţa de scandal ori de câte ori ar trebui să se discute lucruri foarte serioase, cum este în cazul de faţă bugetul de stat.
După cum se vede, însă, dezbaterile pe acest subiect au creat încă o dată ocazia apariţiei situaţiei de ”care pe care”, pe modelul celor două Românii. De acasă, văzând la televizor în ce constau munca și activitatea celor pe care i-au votat în urmă cu puţine luni, destui români stau și se minunează cât de puţin timp le-a luat actualilor parlamentari ca să se molipsească de microbul vorbăriei și al certurilor. Răspunsul nu este altul decât că, indiferent de partid, cei care ajung în cele mai importante instituţii ale statului nu fac decât ceea ce știu, adică politică. Una ieftină! Ca și când, și pe vreme de pandemie, românii sunt obligaţi să asiste la un nou test de rezistenţă: al circului celor care i-au trimis să-i reprezinte în Parlament!