Marea Britanie va crește impozutul pe profit plătit de companii după aproape jumătate de secol, acesta urmând să fie majorat la 25% de la 19% începând cu 2023, anunță BBC, potrivit Agerpres.
Cancelarul Rishi Sunak a declarat că este „corect și necesar” ca firmele să contribuie la redresarea economică. Dar el a anunțat, de asemenea, un impozut redus pentru firmele mici și scutiri de impozite suplimentare pentru a stimula investițiile. Economiștii au afirmat că această decizie a eliminat un deceniu de reduceri, în timp ce grupul de angajatori CBI a spus că mediul de afaceri britanic va fi obligat să își țină, brusc, respirația. Sunak a susținut că, chiar și cu creșterea la 25%, „Marea Britanie va avea în continuare cea mai scăzută rată a taxării din grupul G7”.
„Guvernul oferă întreprinderilor sprijin de peste 100 de miliarde de lire sterline pentru a trece peste această pandemie, deci este corect și necesar să le cerem să contribuie la recuperarea noastră”, a declarat cancelarul. El a spus însă că va fi menținută rata de 19% pentru firmele cu profituri sub 50.000 de lire sterline, ceea ce înseamnă că aproximativ 70% dintre companii, adică 1,4 milioane, nu vor fi afectate de creșterea impozitelor.
De facilități vor beneficia și companiile cu profituri cuprinse între 50.000 și 250.000 de lire, așa că doar 10% din companii vor fi impozitate cu 25%. „Deci da, este o creștere a impozitelor pe profiturile companiilor. Dar numai pentru companiile mari și cele mai profitabile. Și peste doi ani”, a mai afirmat Rishi Sunak.
Aflată la un maxim de 52% la începutul anilor 1970, taxa pe profitul companiilor din Marea Britanie a fost redusă continuu în ultimii 50 de ani.
În anii 1980 taxa a fost redusă la 35% în perioada în care Guvernul a fost condus de Margaret Thatcher, iar în anii 1990 a fost redusă la 30% şi ulterior la 20%. În anul 2017 a mai fost redusă o dată la 19%.