Giorgiana Radu

 

Suntem, zice-se, în etapa a doua a campaniei de vaccinare anti-Covid. Din fața microfoanelor televizate, totul pare bine pus la punct. Ca mai mereu, în țara noastră se vorbește mult și se făptuiește puțin. Birocrația în ansamblul ei ne-a fost ba prieten, ba inamic, după nevoie. Când punctul și virgula sunt așternute acolo unde le e locul, ne împiedicăm în softuri, iar când acestea funcționează, ne dovedim noi stângaci.

Astăzi, mult așteptatul vaccin se găsește pentru cine îl nimerește. Ce etapă unu, care etapă doi sau trei? Nu există așa ceva, decât în gurile grăitoare ale comitetului încropit pentru gestionarea acestei campanii. În fapt, toate etapele vor încăpea într-una singură, cel mai probabil în vară, atunci când vor exista doze suficiente pentru toți doritorii, ținând cont de întârzierile iscate de companiile producătoare.
Până acum, în afara personalului medical și a înalților în stat, populația, cea prioritară desigur, în funcție de vârstă și criterii ce țin de sănătate, s-a vaccinat pe apucate. Cine a fost mai iute de mână și a avut și noroc să funcționeze căile internautice medicale, s-a programat. Nu se știe însă dacă vor mai avea succes și pentru rapel.
Cei care au crezut că medicul de familie va fi un bun și rapid intermediar pentru înscriere s-au înșelat amarnic. Ei sunt mai neputincioși ca noi. De ce? Pentru că „nu au primit nici o reglementare scrisă din partea entităților medicale ierarhic superioare în această privință”. Așa încât, suntem pe cont propriu, indiferent de vârstă, de boli, de neputință.
După ce am fost amețiți cu vaccinul, uite-l, nu e, iată că ni se dă marea veste a deschiderii restaurantelor, teatrelor, ș.a.m.d. Aici, instituțiile statului nu mai vorbesc aceeași limbă. În timp ce unii zic da, alții spun ba. În celelalte țări crește numărul infectărilor, la noi scade. Eu, cetățeanul care crede că autoritatea instituțiilor abilitate oferă informația corectă, pe cine ascult? Pe cel care-mi dă libertatea să umblu, ori pe cel care se arată îngrijorat de o posibilă explozie a numărului de infectări cu Sars-Cov-2?
Avem nevoie de libertate de mișcare. Socială, culturală, educațională, dar e important să știm și prețul corect pe care-l vom plăti pentru această înlesnire. Să nu fie asemănătoare celor de la promoții, când crezi că te costă mai puțin și în fapt plătești dublu.
Avem nevoie să știm adevărul, dar nu cel care ne convine. Iar când autoritățile se contrazic, semnalul nu poate fi decât negativ pentru cetățean. Dacă pentru Covid încă n-am devenit imuni, pentru minciună nici atât nu ne dorim rezistență, fiindcă oricum suntem răsîncercați și tăbăciți.
Așadar, cei care aveți obligația morală de a ne spune adevărul, faceți-o! Nu ne vindeți amăgirea libertății, cu prețul vieții!