Petre Apostol

Săptămâna trecută, în Cupa Mondială de Sanie pe pârtie artificială a fost programată o nouă etapă, la Oberhof, în Germania. Dintre sportivii de la CSO Sinaia din lotul național prezent la Oberhof au obținut calificarea în etapa de Cupă Mondială echipajele de dublu, formate din Marian Gîtlan/Darius Șerban și Răzvan Turea/Sebastian Motzca, pregătiți de antrenorii Alexandru Comșa, Corina Drăgan și Liviu Turea (directorul clubului prahovean).
Dintre cele două echipaje, de altfel singurele din lotul tricolor, Gîtlan și Șerban au obținut cea mai bună performanță, situându-se pe locul 18, la aproape o secundă și jumătate de prima poziție, după cele două manșe programate.
Sportivii prahoveni au stabilit al 18-lea timp (41.720 sec.) în prima manșă, iar în a doua manșă s-au situat chiar mai bine, pe locul 17 (41.648 sec.), însă nu au putut avansa în clasamentul general, încheind cu timpul total de 1:23.368 min. (+1.686 sec.).
Aflați la primul sezon de Cupă Mondială la seniori, juniorii Răzvan Turea și Sebastian Motzca au încheiat pe locul 24, după ce au avut probleme în ambele manșe în partea inferioară a pârtiei, până la acel moment fiind, de fiecare dată, la aproape patru zecimi de colegii lor din lotul național.
Câștigătorii etapei de la Oberhof, la dublu, au fost austriecii Thomas Steu și Lorenz Koller, care s-au impus pentru doar nouă miimi de secundă față de germanii Tobias Wendl și Tobias Arlt. În plus, lupta pentru victorie a fost extrem de strânsă, echipajul de pe locul al treilea, format din letonii Andris și Juris Sics, încheind la doar 16 miimi de secundă în urma primilor clasați.
În urma acestei etape, Steu și Koller au luat o opțiune serioasă pentru adjudecarea globului de cristal, care se acordă câștigătorilor din clasamentul general, având aproape 100 de puncte avantaj față de germanii Toni Eggert și Sascha Benecken, care s-au situat doar pe locul al patrulea la Oberhof.
De menționat că, de la CSO Sinaia, au mai participat, la simplu, Andrei Turea, fratele mai mare al lui Răzvan, și Corina Buzățoiu, însă nu au reușit să se califice la etapa din Cupa Mondială. Andrei s-a situat doar pe locul 27 în Cupa Națiunilor, iar Corina – pe locul 22.
În schimb, la simplu, a obținut calificarea sportivul orginar din Sinaia, format la CSO, Valentin Crețu (în prezent, la CSA Steaua București), care a încheiat pe locul 30 etapa din Cupa Mondială, la 1.884 secunde în urma primului clasat, germanul Felix Loch, liderul autoritar al ierarhiei masculine.
Ar mai fi de precizat că la Oberhof și-a făcut revenirea în echipa României prahoveanca Raluca Strămăturaru, absentă de la precedentele două etape ale competiției. Legitimată la CSA Steaua, sportiva din Bușteni a încheiat pe locul 26 etapa de Cupă Mondială, sosind cu o întârziere de 1.714 secunde față de germanca Natalie Geisenberger, lidera ierarhiei generale, care a obținut prima sa victorie după revenirea în competiție, în urma unui an de pauză în care a devenit mamă.
Următoarea etapă din Cupa Mondială este programată la finalul acestei săptămâni, la Innsbruck, în Austria.