Pentru a reduce aglomeraţia, primarul Vlad Oprea a cerut inclusiv ajutorul vânătorilor de munte

Violeta Stoica

 

Domeniul schiabil din Sinaia, singurul de mare altitudine din România, este cel mai căutat în această perioadă de iubitorii sporturilor de iarnă. Zăpada naturală de la 2000 de metri, extrem de rară pe alte pârtii din țară din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei precipitațiilor, a atras în weekend o mulțime de schiori.
Problema nu a fost numărul mare al turiștilor, ci faptul că mulți dintre aceștia, cel puțin la urcarea de la Cota 1000, nu au respectat distanțarea fizică, iar unii nici portul măștii de protecție, așa cum prevăd regulile de pandemie.
Pentru că, de vineri după-amiază, instalațiile de transport pe cablu aferente domeniului schiabil din Sinaia au fost luate cu asalt de turiști, iar sâmbătă lucrurile s-au complicat și mai mult, primarul orașului Sinaia a convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență, care a decis măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii infectării cu SARS Cov-2.
Pe lângă Jandarmerie și Poliție, autoritatea locală a apelat inclusiv la sprijinul militarilor de la Batalionul 21 Vânători de Munte din Garnizoana Predeal.

Sâmbătă, președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență Sinaia, primarul Vlad Oprea, a solicitat suplimentarea efectivelor de jandarmi, jandarmi montani și poliție pentru asigurarea respectării măsurilor anti-Covid la Cota 1000, Cota 1400, Cota 2000 și în Valea Soarelui și Valea Dorului. S-a cerut sprijin inclusiv din partea militarilor de la Garnizoana Predeal – Batalionul 21 Vânători de Munte.
Pe de altă parte, de astăzi, va fi deschis traficul auto pe Drumul Cotei și va fi creat și un segment de drum cu sens unic, de la intersecția străzilor Drum Nou Cota 1400 și Calea Codrului, până la Cabana Schiori.
De sâmbătă, toți operatorii instalațiilor de transport pe cablu sunt obligați să asigure delimitarea culoarelor de trafic prin montarea de garduri și parapeți dar și să difuzeze, la fiecare 15 minute, mesaje audio care să amintească publicului caracterul obligatoriu al măsurilor impuse: distanțare și mască.

Reprezentanții Primăriei Sinaia pregătesc și un Proiect de Hotărâre a Consilului Local prin care forțele de ordine să aiba posibilitatea de a aplica sancțiuni acelora care nu respectă regulile de funcționare ale domeniului schiabil.

Șapte pârtii deschise, deservite de instalații pe cablu cu program special până pe 10 ianuarie 2021

Până la noi reglementări, instalațiile de transport pe cablu care ajung la pârtiile practicabile din golul alpin – Lăptici 1, Lăptici 2, Soarelui 1 și 2 (variante teleschi), Variantă, Dorului și pârtia de începători Furnica, deservită de bandă – vor funcționa până pe 10 ianuarie 2021 în fiecare zi.
Astfel, programul Gondolei Sinaia, care ajunge de la Cota 1000 la Cota 1400, este de la ora 8.00 până la 17.00, Gondona Carp (Cota 1400-Cota 2000) funcționează între 8.30 și 16.30, Telescaunul Valea Soarelui, de la 8.40 până la ora 16.00, iar Teleschiul Soarelui – între 8.40 și 15.50. Toate de luni până duminică inclusiv.
Operatorii instalațiilor de transport pe cablu recomandă turiștilor să achiziționeze bilete online, de pe link: https://gondolasinaia.axess.shop.