Măsurile de restricție impuse de Guvernul Orban, pe parcursul ultimelor luni, au implicații majore asupra multor sectoare de activitate, începând cu domeniul HoReCa, unul dintre cele mai grav afectate ale economiei românești, de la începutul pandemiei. Restaurantele şi hotelurile de pe Valea Prahovei – unde îşi câştigă pâinea mii de angajaţi – deja afectate de criza care le-a lovit din plin, se pregătesc de ce este mai rău, în perioada următoare.
Senatorul Radu Ștefan Oprea, fost ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și candidat pentru un nou mandat de senator de Prahova din partea Partidului Social Democrat, a făcut o analiză a stării de tensiune în care se află antreprenorii prahoveni din HoReCa. “Am fost bombardat de întrebările antreprenorilor din Ploiești care dețin restaurante. Ce se întâmplă cu ei dacă vor fi închiși din nou, când scenariul roșu este aproape? Ce se întâmplă cu fondurile europene la care au aplicat? Se suspendă condițiile impuse prin ghid pe perioada cât afacerea este închisă sau nu? Nu am primit niciun răspuns coerent de la Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Deci, nu știu sau nu s-au gândit. Se închid niște restaurante. “Asta e!”, ar spune Orban. Ce contează câteva afaceri în HoReCa? La viețile angajaților din restaurantele ploieștene cine s-a gândit? Guvernul Orban sigur nu a făcut-o!
Vine sezonul de iarnă pe Valea Prahovei. Hotelierii sunt foarte îngrijorați, dar și cei cu pensiuni din Sinaia, Bușteni, Azuga, Breaza. Falimentul este aproape, dacă nu vor fi sprijiniți de guvern. O spune Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România: „Fără ajutor din partea statului, vom pune cruce pe tot progresul pe care l-am făcut în ultimii ani în industria ospitalităţii”.
Orban spune că se gândește la un program de sprijin. Când o face, dacă toți miniștrii lui sunt în campanie electorală? Sau tocmai de aceea promite…
Foarte afectați vor fi și cei din Comarnic, pentru că aici locuiesc lucrătorii din industria hotelieră de pe Valea Prahovei. Guvernul Orban nu s-a gândit nici la ei. Guvernanții au ajuns să fie mai răi decât Covid-ul. Condamnă oamenii la sărăcie și suferință”, a concluzionat Radu Ştefan Oprea.

(Text la comanda PSD – Filiala Prahova; CUI MF 11200020)