Aceasta va fi amplasată la Sinaia

 

N. Dumitrescu

Ieri, la București, în Piațeta Regelui din Șoseaua Kiseleff, a fost lansat în mod oficial concursul internațional de sculptură pentru realizarea statuii Regelui Mihai, care va fi amplasată la Sinaia, anul viitor – anul centenarului nașterii suveranului. Ziua de ieri nu a fost aleasă întâmplător, întrucât 25 octombrie este ziua de naștere a Regelui Mihai, organizatorii acestui eveniment – Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș – ținând în mod special ca în această zi să aibă loc debutul concursului adresat artiștilor plastici din România și de peste hotare pentru realizarea primei statui dedicate regelui. Monumentul din bronz îl va reprezenta pe Regele Mihai în uniforma de mareșal al armatei române, în mărime naturală. După finalizarea ei, statuia va fi amplasată la Sinaia și va fi dezvelită în 25 octombrie 2021, la Castelul Foișor, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea regelui, în baza protocolului semnat între asociația menționată, Primăria Sinaia și Ministerul Culturii. Va fi primul monument dedicat Regelui Mihai, în orașul care ocupă un loc aparte în destinul său, statuia fiind unul dintre primele proiecte ale Asociației pentru Patrimoniul Regal Peleș, în contextul în care, înființată în anul 2019, misiunea acesteia este de a proteja și revitaliza Domeniul Regal Peleș și de a promova patrimoniul acestuia, la nivel internațional.
Reamintim faptul că, în prezența principesei Sofia, la Sinaia, pe data de 22 septembrie a.c., a fost semnat protocolul de colaborare între Primăria Sinaia, Asociația pentru Patrimoniul Regal Peleș și Ministerul Culturii, ce vizează amplasarea unei statui a Regelui Mihai I, la centenarul nașterii acestuia, în anul 2021, în zona pietonală din faţa sediului primăriei.
În ceea ce privește concursul, potrivit organizatorilor, acesta este deschis participării autorilor individuali, care vor trebui să trimită o scrisoare de intenție, CV și una sau mai multe schițe ale lucrării cu reprezentare față, spate, profil și bust, precum și schița cotată a ansamblului operei (statuie și soclu), până la data de 15 noiembrie 2020, ora limită 24:00, pe adresa asociatia@patrimoniupeles.ro. Selecṭia participanților va fi împărṭită în două etape, respectiv: etapa I de preselecṭie a lucrărilor: 16.11.2020 –
20.11.2020, cu comunicarea deciziei de calificare pentru faza finală în data 23.11.2020; etapa a II-a, care va consta în realizarea ṣi trimiterea unei machete cu dimensiunea de 80 cm, model al statuii Regelui Mihai I, la Palatul Elisabeta, până la 11.12.2020, câṣtigatorul urmând să fie anunṭat pe data de 18.12.2020, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Sinaia, ocazie cu care se vor oferi premii pentru primii trei clasați.