Nicoleta Dumitrescu

 

 
Răsfoind filele din calendar, au trecut deja opt luni de când pandemia a schimbat, definitiv, mersul firesc a tot ceea ce este viu sau făcut de mâna umană. S-au schimbat și s-au frânt destine, iar în ciuda unora care încă mai cred în teoriile conspirației, noul virus continuă să se agațe de tot mai multe persoane care ajung în spitale, sufocate deja de tot mai mulți pacienți.
Iar situația nu dă semne că ar urma să fie pusă pe linia de plutire, ba din contră, în condițiile în care pandemia deja dă semne că vine din spate, tot mai puternic, cu valul doi. Că este așa, confirmarea vine din mai multe state europene, care, deja, din cauza numărului mare de persoane confirmate cu coronavirus, dar și a acelora cărora virusul le-a fost fatal, au recurs, din nou, pe modelul din primăvară, la carantină.
Iar unii dintre specialiști, fără a avea rezerva că previziunile lor au rolul de a induce panica, sunt de părere că situația se va agrava odată cu instalarea sezonului rece și asta deoarece, se pare, covidul se simte mai în largul lui odată încheiată perioada estivală și se poate înmulți, astfel, mai bine!
Asta spre disperarea corpului medical care, deja, nu mai știe cum să facă față valului de cazuri, în condițiile în care granița dintre viață și moarte a devenit atât de subțire și de ușor de trecut mai mult decât oricând, din păcate!
În aceste condiții, cu ochii inclusiv pe calendarul alegerilor parlamentare, pentru care pandemia nu reprezintă un foarte mare pericol, drept pentru care amânarea lor nici nu mai poate fi luată în calcul, autoritățile încearcă să identifice noi soluții. Se caută modele inclusiv din străinătate, se fac experimente, doar-doar vor apărea rezolvări minune care să poată aduce mai multe guri de oxigen atât de necesare în spitale. Problema este însă, așa cum s-a văzut, că pe lângă paturile din saloanele de terapie intensivă, cea mai mare lipsă este cea a personalului medical. Iar lipsa halatelor albe din spitale se vede și mai mult în contextul în care, deja, corpul medical este suprasolicitat și vlăguit de multele ore state în costumele de protecție.
La începutul acestei săptămâni, la una dintre televiziuni, în calitate de invitat la un jurnal de seară,vicepremierul Raluca Turcan declara, printre altele, că una dintre soluții ar fi ca medicii care au plecat din România să se întoarcă acasă, motivând că salariile în Sănătate s-au majorat!
Teoretic se pot face multe, iar dinspre politicieni există posibilitatea să se poată face multe și foarte multe, inclusiv în domeniul sanitar! Problema este însă că plecarea medicilor – care au ales să facă performanță în alte state – nu este de ieri, de azi, este de mai mult timp, iar cauzele se cunosc foarte bine, iar politicienii le cunosc și ei la fel de bine.
Numai că, în astfel de situații, de criză sau situații excepționale, cum este această pandemie, cu care nicio țară nu s-a mai confruntat, se vede cu adevărat lipsa specialiștilor.
Or, ce au făcut autoritățile, în mod special cei de la guvernare, ca medicii, cercetătorii, inginerii și alți specialiști să revină în țară? Nimic! O dată la un anumit număr fix de ani, mai ales în preajma alegerilor, sunt trecute, bombastic, o serie de promisiuni legate de revenirea specialiștilor în țară, idei fluturate în campanii electorale care însă nu s-au concretizat sub nicio formă niciodată în ultimii ani. Iar asta se întâmplă pentru că totul este gândit electoral, fără niciun fel de perspectivă, dovada cea mai clară fiind chiar primul val al acestei pandemii când, la conducerea unora dintre spitalele din România au fost numiți, pe criterii mai ales politice, manageri care n-aveau nicio legătură cu activitatea medicală!
Au trecut opt luni de când pandemia a făcut înconjurul lumii și tot atâtea luni de când, în fiecare zi, se face bilanțul noilor cazuri de îmbolnăvire, precum și cel al deceselor cauzate de covid. Din păcate, nimeni nu deține, deocamdată, soluția minune care să anihileze dezvoltarea noului virus. Mai mult decât atât, cei care au coordonat activitatea medicală nu sunt ei nici prea optimiști, în contextul în care se pare că va trebui să ”conviețuim” cu coronavirusul cel puțin până la vara viitoare! Și, cu toate acestea, cei care ar trebui să vină cu propuneri concrete tot politic gândesc! Din păcate!