România va avea un sistem național de prognoză a calității aerului, municipiul reşedinţă al Prahovei fiind desemnat oraş pilot

N. Dumitrescu

 

Este considerată deja istorică poluarea atmosferică din municipiul reşedinţă al judeţului Prahova, fără să se găsească şi vreo soluţie anume, de vreme ce, din data de 18 septembrie a.c., ploieştenii şi locuitorii comunelor limitrofe, tocmai pentru că locuiesc în zone poluate, vor putea să se pensioneze cu doi ani mai devreme, fără a fi penalizaţi. Dar, după ani buni de promisiuni şi proiecte peste proiecte care au rămas “în picioare” doar pe hârtie, Ministerul Mediului anunţă că va aduce, în sfârşit, un fel de gură de oxigen în aerul poluat din Ploieşti. Concret, acum câteva zile, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul de resort, Costel Alexe, a anunţat, secondat de ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, că a semnat un contracat de finanţare, în valoare de zeci de milioane de lei, care va permite dezvoltarea unui sistem naţional de prognoză a calităţii aerului, considerat în premieră la nivel naţional. Potrivit acestuia, până în anul 2023 – adică peste trei ani – sistemul de prognoză va fi calibrat în trei orașe pilot, alături de municipiile Braşov şi Iaşi regăsindu-se şi Ploieştiul. Având în vedere că, până acum, Ploieştiul a fost ocolit din schema proiectelor mari, de tip strategic, gândite la Bucureşti, chit că se află atât de aproape de Capitală, pare că Ministerul Mediului a vrut să mai dreagă un pic busuiocul, având în vedere faptul că municipiul reşedinţă al judeţului Prahova s-a regăsit pe primul loc în enumerarea oraşelor beneficiare, ca localităţi pilot, în cadrul proiectului menţionat. Oricum, de pe acum, rezultatele acestui proiect se anunţă a fi extrem de… revoluţionare, întrucât ministrul Mediului susţine – cităm: “Cu o asemenea prognoză a calităţii aerului, oamenii își vor putea face mai bine planurile de ieșire în aer liber, iar autoritățile locale vor putea impune măsuri pe termen scurt acolo unde se poate interveni imediat şi să fie pe fază ori de câte ori poluanții pot pune în pericol populația”. 

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Mediului, ministrul de resort Costel Alexe şi ministrul Fondurilor europene, Marcel Boloș, au semnat un contract de finanțare pentru proiectul „Îmbunătățirea Sistemului de Evaluare și Monitorizare a Calității Aerului la nivel național”. Contractul de finanțare are o valoare de peste 81 de milioane de lei, din care aproximativ 74 de milioane de lei reprezintă fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, Axa prioritară 4. Aşa cum a anunţat ministrul Mediului, în cadrul acestui proiect european va fi dezvoltat, în premieră pentru România, un sistem național de prognoză a calității aerului. ’’Am semnat astăzi (n.n. – 13 octombrie 2020)un contract de finanțare, parte din cea mai mare investiție făcută de statul român în aer, în ultimii 10 ani. Cred că aerul va fi una din cele mai mari provocări ale autorităților locale și centrale din următorii 10 ani. Mă bucur că România va avea un sistem de prognoză a calității aerului care va putea fi accesat de oricine de pe mobil și chiar inserat în programele TV, după meteo. Aceasta va fi singura prognoză oficială din România pentru că datele din sistem sunt bazate pe sisteme de măsurare a calității aerului acreditate la nivel european. Cu o asemenea prognoză, oamenii își vor putea face mai bine planurile de ieșire în aer liber, iar autoritățile vor putea impune măsuri pe termen scurt acolo unde se poate interveni imediat. Acest sistem ne va ajuta nu doar pentru informarea publicului, dar și pentru ca autoritățile locale să fie pe fază de câte ori poluanții pot pune în pericol populația’’, a declarat ministrul Costel Alexe.
Dându-se detalii despre acest proiect, s-a menţionat că prognoza națională privind calitatea aerului pentru fiecare oraș în parte va rezulta din suprapunerea bazei naționale de emisii – care este finanțată prin acest proiect – cu datele la zi privind evoluția vremii și a curenților de aer. Până în anul 2023 acest sistem de prognoză urmează să fie calibrat în trei orașe pilot: Ploiești, Brașov și Iași, iar după finalizarea proiectului sistemul urmează să fie Ploiestiaplicabil la nivel național. S-a mai menţionat faptul că, în plus, urmare a parafării contractului menţionat vor fi alocate fonduri şi pentru 17 din cele 60 de stații noi care vor fi introduse în cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului. Aceste staţii urmează să fie amplasate în județele Alba, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Brăila, Dâmbovița, Galați, Gorj, Harghita, Mehedinți, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vaslui și Vrancea, cu menţiunea că, în prezent, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului deține 148 de stații. “Pe lângă modernizările din fonduri europene, statul român a demarat anul acesta cea mai mare ofensivă de investiții în calitatea aerului din ultimii 10 ani. Astfel, punctele de măsurare din cadrul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului vor crește cu circa 40%, respectiv cu 60 de noi stații. Dintre acestea, 17 sunt finanţate prin fonduri europene, iar 43 prin Administrația Fondului pentru Mediu. 65% dintre acestea vor fi amplasate în București, orașul cel mai poluat al României. Tot aici, din bugetul Agenţiei Fondului de Mediu, vom realiza și o rețea de 50 de senzori de măsurare a calității aerului. De asemenea, alte 30 de orașe ale țării vor avea la începutul anului viitor noi stații, care vor măsura gradul de poluare din aer‘‘, a mai anunţat ministrul Mediului.
S-a mai precizat faptul că întregul proiect finanțat prin fonduri europene va fi implementat până în 2023, iar Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este partener în acest proiect, alături de ANM, ANPM, Institutul Național de Cercetare Aerospațială – INCAS și Institutului Național de Tehnologii Criogenice și Izotopi – ICSI Râmnicu Vâlcea.