MOL România și Fundația Pentru Comunitate au anunțat rezultatele celei de-a 15-a ediții a Programului MOL de promovare a talentelor. Prin intermediul acestui program, 203 proiecte și 607 tineri talentați din domeniul artelor și al sportului vor beneficia de un fond total de 560.000 de lei. De la prima ediție organizată în 2006, 2.765 de tineri au fost susținuți pe parcursul celor 15 ediții ale programului.
Mai mult de jumătate din proiectele susținute în acest an obțin finanțare pentru prima dată: 54 de proiecte din cele 108 la categoria sport și 32 de proiecte din cele 56 la categoria arte. 39 de proiecte au obținut finanțare la categoria de vârstă de peste 18 ani – unde au fost invitați beneficiarii edițiilor anterioare ale programului, care au împlinit vârsta majoratului.
Din Prahova, șase sportivi au obținut finanțare, anume Buzățoiu Ioana Corina (Brebu – sanie), Motzca Sebastian (Sinaia – sanie), Turea Mircea Răzvan Nicolae (Breaza – sanie), Enache Sabina Ioana (Ploieşti – gimnastică ritmică), Nițu Gabriel Eduard (Ploieşti – patinaj viteză), Ionescu Vladimir Alexandru (Ploieşti – aeromodelism). De menţionat că, pe latura artistică, din Prahova a obţinut finanţare şi o tânără violonistă din Ploieşti – Stoica Florentina Nicoleta.
“Talentul și performanța sunt valori esențiale pentru dezvoltarea comunității. Suntem implicați de 15 ani și susținem formarea tinerilor sportivi și artiști cu potențial printr-un program stabil și constant desfășurat în parteneriat cu jurii de specialitate și personalități recunoscute din domenii relevante. Abilitățile excepționale ale tinerilor și angajamentul profesorilor pregătitori și al antrenorilor ne conving la fiecare ediție a Programului că această formă de implicare și de finanțare consecventă este binevenită și utilă”, a declarat Camelia Ene, Country Chairman&CEO MOL România.
La ediția din acest an a Programului MOL de promovare a talentelor au fost înscrise 523 de proiecte, prin care 1.258 de tineri sportivi și artiști au solicitat finanțare în valoare totală de peste 3.500.000 de lei. Alocarea fondului de 560.000 lei s-a făcut în urma selecției realizate de către juriile specializate din sport și artă. Cele 108 de proiecte din sport sunt susținute cu suma totală de 220.000 lei, cele 56 din arte – cu 200.000 lei, iar cele 39 de proiecte din categoria de vârstă de peste 18 ani – cu 140.000 de lei.
„Programul, care funcționează cu reguli simple și bine formate pe parcursul celor 15 ani de existență, oferă tinerilor talentați finanțare pentru activitatea lor și îi învață modalitatea de accesare a surselor existente în sprijinul lor. Pentru facilitarea procesului de înscriere în program, în ultimii doi ani, proiectele au fost depuse online cu sprijinul și consultanța permanentă ale organizatorilor. În perioada următoare, întocmim documentele pentru încheierea contractelor de sponsorizare și totodată ne gândim și la ediția a 16-a. Recomandăm celor interesați să pregătească din timp proiectele pe care doresc să le depună în mai-iunie anul viitor, deoarece solicitările de finanțare bine fundamentate și explicate au șanse mai mari de reușită”, a declarat András Imre, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.
Programul oferă sprijin financiar copiilor și tinerilor talentați care au obținut rezultate foarte bune la concursuri naționale și internaționale în domeniul sportiv sau artistic și au nevoie de sprijin material pentru dezvoltarea și continuarea carierei.
Membrii juriului de artă:
Márkos Albert, violonist, concert-maestrul Filarmonicii Transilvania din Cluj, președintele juriului; Miriam Cuibus, actriță a Teatrului Național Cluj, lector al Facultății de Teatru și TV din cadrul Universității Babeș-Bolyai; Timotei Nădășan, grafician, director al revistei de artă contemporană IDEA; Nelida Nedelcuț, profesor universitar, prorector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj; Erich Türk, organist, lector al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj.
Membrii juriului de sport:
Violeta Beclea Székely, campioană europeană, vicecampioană olimpică la atletism, director al departamentului de marketing și comunicare din cadrul Comitetului Olimpic și Sportiv Român, președintele juriului; Viorel Bitang, fost președinte al Colegiului Central al Antrenorilor de înot, membru în Senatul Universității Aurel Vlaicu din Arad; Laura Cârlescu Badea, campioană olimpică și mondială la scrimă; Narcisa Lecușanu, membru executiv în cadrul Federației Internaționale de Handbal; Marian Ursescu, jurnalist, Gazeta Sporturilor.