Marți, în Camera Deputaţilor, s-a dat votul final pentru majorarea cu 10% a salariilor celor din Sport şi Tineret – PL-x nr. 233/2020, Proiect de Lege pentru completarea Legii Cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.
Având în vedere discriminarea creată prin Legea nr. 287 din 29 noiembrie 2018, care a acordat o majorare de 10% numai pentru funcţiile de specialitate, „începând cu drepturile salariale aferente lunii intrării în vigoare a legii și publicării acesteia în Monitorul Oficial, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din Ministerul Tineretului și Sportului, din unitățile din subordinea acestuia și din federațiile sportive, se majorează cu 10%, cu respectarea prevederilor art.38 alin.(6) din Legea nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare. Excepție de la acest alineat face parte personalul încadrat pe funcțiile de specialitate din federațiile sportive și din unitățile sportive din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului”, după cum se arată în art. IV din Proiectul de Lege adoptat.
De asemenea, articolul II a fost modificat în forma următoare: „Începând cu luna următoare celei în care intră în vigoare prezenta lege, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul din Ministerul Tineretului și Sportului și personalul din federațiile sportive și din unitățile sportive din subordinea Ministerului Tineretului și Sportului, altul decât cel încadrat pe funcții de specialitate, se stabileşte la nivelul prevăzut de lege pentru anul 2021”.
Propunerea a fost adoptată cu 194 de voturi „pentru”, 26 „împotrivă” și 73 de abțineri. Legea urmează să fie promolgată și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Un alt argument pentru majorarea salariilor angajaţilor din acest minister îl reprezintă faptul că, prin Legea nr.79/2018 privind aprobarea OUG 91/2017, funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul mai multor ministere şi din instituţiile din subordinea lor au beneficiat de o majorare a salariului de bază de 15%, fără a fi luat în considerare şi personalul din Sport şi Tineret, ci doar a funcţiilor de specialitate sportivă din unităţile sportive şi din federaţiile sportive naţionale.