Ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, a declarat luni seara, la Realitatea Plus, că majorarea alocațiilor pentru copii se va face în jur de 15%, urmând ca la 1 ianuarie să urmeze o altă creștere, potrivit Hotnews.
”Legea o vom aplica și vom crește alocațiile începând cu 1 august. Procentul de creștere va fi prezentat de premier, este în avizare proiectul de lege și va fi prezentat în următoarea ședință de Guvern. (…) Va fi în jurul a 15%, iar de la 1 ianuarie vom face o altă creștere a alocațiilor. Nu ne oprim aici”, a spus Cîțu.
Acesta spune că, în opinia sa, legea care prevede dublarea alocațiilor pentru copii este una populistă și neconstituțională, care a fost aprobată după ce a fost aprobat bugetul pentru 2020 și trecută prin Parlament fără sursă de finanțare.
Acesta a subliniat că trebuie luat în calcul și contextul economic prin care trece economia globală, efortul făcut de Guvern fiind imens deoarece sunt companii care s-au închis iar veniturile la buget scad.
În ceea ce privește pensiile, ministrul de Finanțe a precizat că o decizie privind procentul de majorare de la 1 septembrie va fi luată la rectificarea bugetară de la jumătatea lunii august, potrivit Mediafax.
Premierul Ludovic Orban a declarat, luni, că Guvernul va majora alocaţiile copiilor în mai multe etape, arătând că procentul şi ritmul de creştere în cazul acestora depind de prognoze.
În ceea ce priveşte majorarea pensiilor, el a arătat că se continuă analizele.
Premierul a arătat că Guvernul analizează coordonat creşterea pensiilor şi a alocaţiilor. „Ambele măsuri generează cheltuieli suplimentare. Analizăm măsurile coordonat pentru că ele generează cheltuieli şi trebuie să ţinem cont atunci când luăm o măsură şi de cealaltă măsură”, a mai spus Orban.