• Salvamontiştii nu exclud închiderea unui traseu turistic în Buşteni

F. T.

De reflectat la statistica prezentată de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Prahova: până în ziua de 30 iulie a.c, la ora 10,20, peste 360 de angajaţi ai instituţiei au intervenit pentru alungarea a 296 de urşi din staţiunile de pe Valea Prahovei şi localităţile arondate acestora.
Colonelul Liviu Coman, şeful IJJ Prahova, care ne-a furnizat aceste informaţii, ne-a precizat până şi ora la care a avut loc ultima intervenţie. Justificat, de altfel, fiindcă nu se ştia ce urmează să se întâmple până aseară. Sau până azi…
De gândit: Şi Salvamont Buşteni atrage atenţia turiştilor, într-o postare pe Facebook, cu privire la riscul întâlnirii cu ursul, atenţionând: „(…) Aşadar, sfatul nostru este ca fiecare turist să poarte la îndemâna un spray împotriva urşilor, să nu hrănească animalele sălbatice, în general, să nu fugă din faţa ursului, ci să se retragă încet din calea lui, făcând, pe cât posibil, gălăgie”.

Să ne retragem, aşadar, din calea urşilor! Da, pentru că, potrivit datelor primite tot de la colonel Liviu Comancolonelul Liviu Coman (în foto), dacă în perioada februarie – aprilie numărul sălbăticiunilor alugate a fost de „numai” 15 (în luna ianuarie înregistrându-se o intervenţie, dar la porc mistreţ), au urmat: mai – cu 55 de urşi, iunie – cu 105 şi iulie – cu 121 (până în data de 30 iulie, cum aminteam, ora 10,20).
Ce-i de făcut, în afară de sus-amintita retragere?! Multe. Salvamont Buşteni aminteşte despre o soluţie de provizorat: „În urmă cu două săptămâni, ca să nu închidem acest traseu (Jepii Mari – n.n), am deviat marcajul spre Cascada Urlătoare, dar în curând nici această variantă nu va mai fi practicabilă, pentru că Hidro Jepi S.A. (firma care gestionează captările de apă) nu va mai permite ca poteca să treacă pe terenul lor. Este adevărat că există şi o lege în acest sens… dar ca măsură de prevenire a accidentelor montane, noi vom fi obligaţi să declarăm închis acest traseu (marcat cu triunghi albastru), pentru că, în prezent, este foarte periculos, chiar şi ziua, până când personalul specializat în exploatări forestiere va extrage masa lemnoasă din potecă.
Aşadar, încercaţi să evitaţi pe cât posibil acest traseu !” (postare din data de 22 iulie, 2020).
Revenim la expresii de genul „De reflectat!, „De gândit !”, „Folosiţi sprayul împotriva urşilor!, „Evitaţi pe cât posibil acest traseu !”.
Salvamontiştii fac ceea ce ţine de competenţa lor. Şi o fac bine !
Jandarmii, de asemenea. De asemenea fiindcă, ori de câte ori au fost solicitaţi, au intervenit cu autospecialele din dotare şi n-au plecat până când ursul nu s-a lăsta dus.
Şi, totuşi…
Atât timp cât Salvamont Buşteni recomandă sprayuri împotriva sălbăticiunilor, câtă vreme jandarmeria prahoveană ne prezintă o cifră – reamintim, 321! – care mai degrabă ar putea să reprezinte o stână cu oi, nu un sălaş cu urşi, ce-i de făcut?
Tot colonelul Liviu Coman ne-a spus că, recent, reprezentanţii Prefecturii Prahova au solicitat o întrevedere pentru a stabili un mod de acţiune comun a instituţiilor responsabile în gestionarea intervenţiilor în cazul incidentelor generate de carnivorele mari.
În acelaşi timp, şeful jandarmeriei prahovene ne-a mai precizat faptul că Instituţia Prefectului Prahova a iniţiat demersuri pentru promovarea unei proceduri de lucru comune.
Mai rămâne ca şi Ministerul Mediului să fie receptiv, în contextul în care am ajuns să fim drumeţi în calea urşilor, cu sprayuri de autoapărare în buzunare!