Nicoleta Dumitrescu

 

Deși, inclusiv în Noaptea de Înviere, prin restricțiile impuse de instituirea stării de necesitate din cauza pandemiei de coronavirus, credincioșii vor sta departe de lăcașurile de cult, ploieștenii vor avea posibilitatea să primească și să ducă în locuințele lor Lumina Sfântă. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul a sute de studenți din cadrul Universității Petrol-Gaze din Ploiești, dar și al altor voluntari, care s-au mobilizat ca locuitorii din municipiul reședință al județului Prahova să întâmpine Sărbătoarea Paștelui cu lumina binecuvântată de preoți în biserici. Inițiată de Liga Studenților din centrul universitar, campania intitulată ”Lumină din lumină” are ca scop încurajarea ploieștenilor de a rămâne în casă și în Noaptea Învierii Domnului. Având sprijinul protoieriei, dar și al autorităților, inițiatorii acestei campanii, echipați cu mască și mănuși de protecție, se vor mobiliza astfel încât să împartă lumină, adusă de la biserici, în toate cartierele orașului, pe care  apoi să o preia ploieștenii din fața caselor și a scărilor de bloc. Anul acesta, în premieră pentru Sărbătorile Pascale – o situație fără precedent – slujbele vor fi săvârșite de către preoți în lăcașurile de cult în lumina Inviereabsența credincioșilor, una dintre deciziile impuse prin ordonanțele militare ce vizează reducerea numărului de îmbolnăviri fiind și obligativitatea distanțării sociale, recomandarea făcută populației pe perioada stării de urgență fiind aceea de a sta în casă inclusiv în Noaptea de Înviere.

Sub sloganul „Tu stai acasă, iar noi îți dăruim lumină!”, asociația Liga Studenților din Centrul Universitar Ploiești a inițiat campania intitulată sugestiv ”Lumină din lumină”, al cărei scop este încurajarea tuturor credincioșilor de a rămâne în casă și în Noaptea de Înviere. Echipați cu mască și mănuși de protecție, membrii asociației, dar și alți voluntari, vor distribui în fața caselor și a scărilor de bloc din Ploiești, în seara Învierii, lumina sfântă primită de la preoți din lăcașurile de cult. „Cu sprijinul Protoieriei Ploiești, al Instituției Prefectului Județului Prahova și al voluntarilor, ne vom organiza astfel încât toate măsurile impuse de autorități să fie respectate și să reușim să dăruim lumină ploieștenilor în noaptea Învierii Domnului. Nu este prima acțiune pe care o inițiem sau la care participăm activ și, cu siguranță, ori de câte ori vom putea o să fim un sprijin pentru comunitatea prahoveană și o vom face responsabil. Împreună vom trece cu bine peste această perioadă și avem credința că lucrurile vor reveni curând la o stare de normalitate”, a menționat drd.ing. Vasile Ailene- președintele Ligii Studenților din Centrul Universitar Ploiești. Subliniind că această acțiune le aparține, reprezentul Ligii studenților ne-a mai precizat că inițiativa a fost bine primită în rândul UPG, dovadă că, pe lângă cei peste 200 de membri ai asociației, și alți studenți și-au arătat disponibilitatea să li se alăture. Iar cu cât numărul voluntarilor va fi mai mare, cu atât mai mult se speră în reușita acestei campanii, având în vedere că se dorește ca în Noaptea de Înviere să se împartă lumină în toate cartierele din Ploiești.
De adăugat că această acțiune a plecat de la faptul că, anul acesta, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, printre care se regăsește și limitarea circulației persoanelor, inclusiv slujbele de Paşti vor fi săvârşite doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor mireni. Totuși, pentru a le fi oferită credincioşilor o anumită consolare şi pentru a diminua riscul unor manifestări necontrolate, urmare a consultării cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, parohiile şi mănăstirile le vor oferi acestora lumină, dar prin intermediul voluntarilor. Concret, Patriarhia Română a anunțat că, mai ales în această perioadă în care speranţa şi lumina trebuie să-şi facă simţite prezenţa în sufletele oamenilor greu încercaţi de izolare sau de boală, nu va fi întreruptă tradiţia începută în anul 2009 privind aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim. Astfel, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim pe data de 18 aprilie 2020, spre seară, şi va fi distribuită delegaţiilor eparhiilor la Aeroportul Internaţional Otopeni, care vor purta mască şi mănuşi de protecţie şi vor respecta distanţa socială de doi metri. Apoi, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii, iar voluntarii din parohii, purtând la rându-le mască, mănuşi şi ecuson, vor primi Sfânta Lumină şi o vor distribui la casele credincioșilor care o solicită şi care o aşteaptă numai în fața locuinței, având în mână o candelă sau o lumânare.