Supermarket

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor – a făcut publice câteva sfaturi de care trebuie să ținem cont când mergem la cumpărături, pentru a ne ușura activitatea și pentru a ne ajuta să fim în siguranță, să economisim timp și pentru a avea o conduită cât mai normală în această perioadă de pandemie de coronavirus.
*Nu ieșiți din casă fără mască de protecție, mănuși și dezinfectant! Evitați să atingeți ochii, nasul și gura! Mâinile ating multe suprafețe și pot contacta viruși. Odată contaminate, mâinile pot transfera virusul la ochi, nas sau gură. De acolo, virusul vă poate intra în corp și vă poate îmbolnăvi.
*Menținerea distanțării sociale. Mențineți distanța de cel puțin 1.5m între dumneavoastră și cei din jur. Când cineva tușește sau strănută, pulverizează mici picături de lichid din nas sau gură, care pot conține viruși. Dacă sunteți prea aproape, puteți inspira picăturile, inclusiv virusul COVID-19 dacă persoana care tușește sau strănută are această boală.
* Evitați aglomerația la orele de vârf! Recomandat este ca, înainte de a merge la cumpărături, să ne gândim la ce dorim să mâncăm pe o perioadă cât mai lungă posibil, dacă nu, măcar pentru o săptămână, ca mai apoi să efectuăm o listă cu alimentele de care avem nevoie. Este indicat să evităm cumpărăturile între orele 11:00 și 13:00, întrucât atunci este intervalul de timp în care au voie să iasă din casă persoanele cu vârstă peste 65 de ani.
*Încercați să atingeți doar produsele pe care intenționați să le cumpărați! Chiar dacă purtăm mănuși, există posibilitatea ca înaintea noastră să fi fost persoane în magazin, cu mâinile expuse la mediul înconjurător (fără mănuși). Deși este foarte important că înainte de a cumpăra un produs să citim eticheta, termenul de valabilitate și modul de depozitare, indicat este să nu atingem decât produsele pe care dorim să le cumpărăm, astfel evitând transmiterea microbilor de la un produs la altul. La casele de marcat trebuie păstrată distanța de minimum 1,5 metri față de persoanele din față și din spate, pentru a facilita acest lucru, multe supermarketuri au folosit marcaje speciale pe podea, care delimitează zonele de protecție individuală pe linia caselor de marcat, astfel încât să fie preîntâmpinată apropierea persoanelor una de alta sub limita recomandată de autorităţi.
*Evitați plata cu bancnote! În această perioadă este recomandată plata cu ajutorul cardurilor bancare și evitarea folosirii bancnotelor. Dacă totuși se plătește cu bani „cash” şi se primesc rest bancnote, este bine ca mâinile să fie dezinfectate.
*Ștergeți ambalajele cu spirt sau șervețele dezinfectante! Cel mai bine este ca atunci când venim de la cumpărături să nu ducem plasele direct în bucătărie, ci să le lăsăm pe holul de la intrare. După ce ne spălăm și ne dezinfectăm mâinile, se recomandă ca, înainte de așezarea produselor la locul lor, acestea să fie dezinfectate cu alcool sanitar sau dezinfectant. Nu pulverizați substanțe dezinfectante pe fructe sau legume, este suficient ca acestea să fie spălate foarte bine!
*Nu cumpărați mai mult decât este nevoie! În urma evenimentelor întâmplate la începutul acestei pandemii, magazinele au afișat mesaje care îndeamnă la adoptarea unui comportament responsabil în ceea ce priveşte numărul de produse achiziţionate. Este indicat să cumpărăm doar produsele necesare pe o anumită perioadă de timp. O listă de cumpărături ne ajută la economisirea timpului și la o mai bună organizare.Totodată, în acest mod vor avea acces și ceilalți consumatori la produse.
*Pentru cumpărăturile online este recomandat să: plătim comanda cu cardul și să evităm folosirea bancnotelor; să urmărim cu atenție cerinţele privind comanda, livrarea şi transportul, data expedierii alimentelor (în special pentru cele uşor alterabile) şi respectarea condiţiilor prescrise de păstrare şi consum a acestora; la sosirea comenzii, trebuie verificat termenul de valabilitate/ data-limită de consum.