România nu este încă în faza de relaxare a măsurilor de izolare și, dacă se renunță prea repede la ele, criza se poate prelungi încă „luni de zile”, a avertizat ieri președintele Klaus Iohannis, citat de Hotnews.
„Vremea este frumoasă, auzim la știri că sunt unele țări deja unde se face un plan pentru relaxare. Oricât de rău îmi pare, trebuie să vă spun clar, pe față: noi, în România, nu suntem în această fază. La noi, în România, din păcate, numărul de cazuri crește, numărul de persoane care sunt tratate în urgențe crește, și chiar dacă ne dorim cu toții să se termine cât mai repede această criză, vă spun că la noi încă nu suntem în faza în care putem să ne relaxăm”, a spus Klaus Iohannis, la finalul unei vizite la Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI).
Șeful statului a precizat că dacă măsurile sunt relaxate prematur, dacă se va considera că „vremea frumoasă alungă virusul, putem să ajungem în faza în care măsurile trebuie prelungite încă luni de zile și nimeni nu își dorește așa ceva”.
Al doilea avertisment transmis de Klaus Iohannis s-a referit la sărbătorile pascale, celebrate în această duminică de catolici și evanghelici și duminica viitoare de ortodocși și greco catolici.
„Eu personal voi sărbători Învierea Domnului acum, duminică, și pot să vă spun ce o să fac eu. O să stau acasă, împreună cu soția mea, Carmen. Vom fi numai noi doi. Nu vom merge la biserică, nu vom merge să luăm lumină, nu vom invita pe nimeni la masă, nu vom merge la nimeni la masă. Vom fi acasă, vom urmări liturghia la televizor, vom aprinde o lumânare în casă și ne vom ruga”, a subliniat Klaus Iohannis.
„Asta mă aștept, dragi români, să faceți cu toții. Este greu, ne cade greu. De obicei, de Paști ne întâlnim cu prietenii, cu familia, ieșim afară. De data aceasta nu se poate. Este foarte, foarte important să respectăm și acum, de Sfintele Sărbători, regulile impuse de autorități! Fiindcă dacă acum scăpăm din mână această epidemie, vă spun că s-ar putea să fie foarte grav și să fie grav pentru foarte multă lume. Așadar, dragi români, vă rog să respectați în continuare indicațiile autorităților, pentru ca după aceea să ajungem cât reușim de repede în faza în care și la noi se poate discuta despre măsuri de relaxare.Vă doresc multă sănătate!”, a mai spus, ieri, preşedintele Klaus Iohannis.