F. T.

Dată fiind recrudescenţa arderilor de vegetaţie necontrolate la nivelul judeţului, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Şerban Cantacuzino” Prahova trag un semnal de alarmă atât asupra riscurilor la care se expun cei care dau foc la vegetaţia uscată, cât şi asupra consecinţelor unor astfel de acte.
În acest context, într-un comunicat de presă al pompierilor prahoveni se precizează: „Odată cu sosirea primăverii şi încălzirea vremii, gospodarii şi fermierii aleg să îşi igienizeze terenurile prin arderea miriştilor şi a vegetaţiei uscate. Aceasta este, din nefericire, cea mai întâlnită practică şi reprezintă un pericol foarte mare prin posibilitatea propagării flăcărilor la alte terenuri, păduri, la diferite construcții și sisteme din apropiere.
În numai o singură zi (6 aprilie a.c. – n.n.), pompierii militari prahoveni au acționat pentru localizarea și lichidarea a 11 incendii de vegetație uscată produse în localitățile Bucov, Breaza, Slănic (2), Brebu, Secăria (2), Salcia, Tătaru, Sângeru și Mizil.
Cauza probabilă de producere a acestor evenimente o constituie utilizarea focului în spații deschise, cetățenii efectuând igienizarea terenurilor prin arderea vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor, iar suprafața de ardere a fost de aproximativ 43,5 ha vegetație uscată.