Persoana de 70 de ani care a murit duminică seara într-un spital din Iași, numită „decedatul nr. 3 cu coronavirus”, era Vasile Ouatu, un personaj potent, influent și cunoscut în județul Neamț, acesta fiind şi primul deces din lumea sportului românesc având această cauză
Astfel, Vasile Ouatu, fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Volei şi fost preşedinte al echipei de volei Unic Piatra Neamţ, rămâne “în memorie” ca primul român care a avut legături cu sportul de performanţă răpus de acest virus imprevizibil, care, iată, a stopat orice activitate sportivă!
Ouatu a fost confirmat pozitiv la COVID-19 în data de 19 martie 2020 și în data de 20 martie 2020 transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași. Pacientul avea afecțiuni cronice preexistente (diabet, hipertensiune arterială).
În urma anchetei epidemiologice nu s-a constat istoric de călătorie sau contact cu o persoană infectată.”
Iniţial, omul de afaceri a refuzat internarea și alte investigații, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț a deschis un dosar penal pe numele său având ca obiect săvârşirea infracțiunii de „zădărnicirea combaterii bolilor”.
Acesta s-a dus din nou la Spitalul Județean, să i se preleveze probe pentru testul COVID-19, fiind confirmat pozitiv la coronavirus şi, după doar 3 zile, a şi decedat!
Înainte de a afla că e infectat cu coronavirus, Vasile Ouatu a participat la un concurs de dans sportiv, cel puţin alte două persoane care au fost la același eveniment fiind contaminate cu acelaşi virus!