F. T.

Potrivit unui comunicat de presă al Curţii de Apel Ploieşti, în Adunarea Generală a Judecătorilor de ieri, s-a hotărât reluarea activității de judecată începând de azi, activitate suspendată în urma Hotărârii Adunării Generale a Judecătorilor din data de 29 ianuarie 2020.
“Urmează ca, începând cu data de 11 februarie 2020, forma de protest să fie modificată, activitatea de judecată urmând să fie suspendată pe durata de o oră, în fiecare dimineață, după deschiderea oficială a ședinței de judecată, între orele 09,00 – 10,00, iar programul cu publicul urmează a se derula în condiții normale. De asemenea, în Adunarea Generală a Judecătorilor din data de 10 februarie, judecătorii din cadrul Curții de Apel Ploiești au formulat unele solicitări, ce vor fi înaintate la Consiliul Superior al Magistraturii, pentru a fi avute în vedere în cadrul demersurilor ce urmează a fi inițiate: 1.Încetarea atacului factorului politic la adresa Statutului Judecătorului, acţiune ce reprezintă o încălcare gravă a independenţei puterii judecătoreşti şi a principiului constituţional al separării puterilor în stat. 2.Normarea activităţii prin stabilirea unui volum optim, în vederea evitării suprasolicitării fizice şi psihice şi a creşterii calităţii actului de justiţie, ţinând seama şi de volumul de activitate al unui judecător la nivelul Uniunii Europene. 3.Asigurarea resurselor materiale necesare desfăşurării în condiţii normale a activităţii instanţelor de judecată şi asigurarea independenţei financiare a sistemului judiciar prin preluarea bugetului de către Consiliul Superior al Magistraturii. 4.Asigurarea resurselor umane necesare înfăptuirii în condiţii optime a actului de justiţie prin raportare la volumul de activitate al fiecărui judecător şi legislaţia în continuă schimbare. Suplimentarea schemelor în privinţa posturilor de grefier raportat la acelaşi volum mare de activitate şi ţinând seama de atribuţiile tot mai numeroase ale personalului auxiliar. 5.Reglementarea şi compensarea timpului de muncă suplimentar pentru activităţile prestate de magistraţi în afara programului de lucru şi pe parcursul zilelor nelucrătoare sau de sărbători legale”, se arată în documentul menționat.
Reamintim că, în data de 29 ianuarie a.c., şi magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti au hotărât că este cazul să protesteze, alături de colegii lor de la alte instanţe din judeţ şi din ţară, faţă de iniţiativa abrogării pensiilor de serviciu, prin suspendarea activităţii şi judecare exclusiv a cauzelor urgente.