Nicoleta Dumitrescu

 

Medic chirurg de profesie, ministrul Sănătăţii vrea să umble cu bisturiul într-un mod cu totul aparte prin spitale în speranţa că, poate, unul dintre obiceiurile împământenite în sistemul sanitar ar putea avea toate şansele să ajungă să fie pusă în borcanul cu… formol! Este vorba despre plicul cu bani – primit sau condiţionat de către unii medici din spitale – iniţiativa noului ministru al Sănătăţii vizând ca angajaţii din spitale care primesc șpagă să rămână fără contracte de muncă. „Potrivit acestuia, în domeniul sănătăţii ar cam fi cazul să se iasă din “zodia şpăgii”, pentru că, susţine acesta, este falsă percepţia că unul dintre clişeele şpăgii este că nu îi poţi opri pe pacienţi să dea plicuri. Prin urmare, una dintre propunerile sale la început de drum ca ministru este ca în contractele de muncă ale medicilor să se scrie clar faptul că practica şpăgii va duce, direct, la încetarea contractului de muncă!

În ce măsură iniţiativa sa va ajunge să fie pusă şi în aplicare rămâne de văzut, în contextul în care au mai foşt şi alţi miniştri ai aceluiaşi minister care, tot aşa, puseseră gând rău drumului plicului care ajungea din mâna pacientului în buzunarul medicului! Însă, dacă propunerea va fi cu succes, ar fi bine ca zodia şpăgii să fie pusă la formol nu doar prin spitale, ci mai prin toate instituţiile statului. Şi asta deoarece, aşa cum s-a constatat, o mulţime dintre iniţiativele considerate a fi bune au ajuns, la un moment dat, la fel de bune de aruncat la gunoi, ori au fost dirijate pe căi ocolite, cauza fiind… plicul! În fapt, într-un anumit domeniu, degeaba se vine cu tot soiul de revoluţii dacă nu se umblă, de fapt, la rădăcina problemelor. Iar rădăcinile putrede ale problemelor se ştiu care sunt: pilele, nepotismul, şpaga, prieteniile, afacerile, uneltirile, compromisul şi lista poate continua, peste toate planând, ca un uliu care-şi urmăreşte victima, politicul!
Odată cu schimbarea echipei guvernamentale, care are deja o lună de când activează la Palatul Victoria, printre promisiunile făcute au fost şi cele referitoare la înlocuirea lucrurilor rele – făcute de fostele partide care au avut puterea – cu cele bune. E de văzut însă în ce măsură românii de rând vor putea vedea pusă în practică această promisiune, devenită clişeu mai ales în ani electorali.
În acest context, se poate spune că liberalii se află în faţa unei foarte mari provocări – aceea de a face lucrurile să meargă în direcţia care trebuie, drept pentru care aceştia nu ar avea nicio scuză dacă ar ajunge în situaţia în care să pună boii în faţa carului, aşa cum au mai făcut şi alţi politicieni cărora românii le-au acordat girul, mai ales la urne.
Cert este că, mai mult împinşi de la spate decât consiliaţi de către şeful statului, după ce au stat în opoziţie, mai mult decât oricând liberalii au ocazia să demonstreze ce pot face când au trecut de cealaltă tabără. Provocările sunt multiple, problemele şi mai şi, însă odată asumată accederea la putere e nevoie şi de confirmarea faptului că se ştie ce trebuie făcută cu ea, dar mai ales când şi cum. Altfel…