V-aţi uitat la pozele copiilor dumneavoastră cu mare atenție? Extrem de rar părinţii unui copil mic, cu serioase probleme oftalmologice, remarcă, înaintea medicului, existența leukocoriei. Adica aspectul albicios al pupilei, atunci când se fac poze cu bliț.
De obicei suntem supărați când copiii noștri apar cu pupilele roșii in poze de familie. Roşu este bine, dragilor. Alb este FOARTE RĂU!
Există o aplicație de smartphone ce diagnostichează tulburări grave oculare (cum este retinoblastomul, o formă de cancer la ochi) prin simpla analiza a fotografiilor de familie.
Uitați-va la imaginile din articol. Apoi la pozele de familie. Dacă pupila apare albă și nu roșie, la poza cu bliț, mergeți la medicul dumneavoastră, pentru reevaluare, cu acel copil!, spune medicul pediatru Mihai Craiu, potrivit AMPRESS, care preia informaţii prezentate de doctorulzilei.ro.
Retinoblastomul este cea mai frecventă tumoră intraoculară primară malignă în copilărie și afectează preponderent sugarii și copiii mici. Retinoblastomul este responsabil pentru 5% dintre cazurile de orbire la copii și 1% dintre cazurile de mortalitate la copii, atunci când se extinde dincolo de globul ocular.
Poate afecta un ochi sau ambii. Vârsta medie de diagnosticare este de 18 luni. Copiii se pot naște cu retinoblastom, dar boala este rar diagnosticată la naștere. Poate apărea și la adulți, dar mai rar.