Japonia a anunţat ieri că va cumpăra o insulă nelocuită în larg, în partea de sud-vest, la preţul de 132 de milioane de euro, pentru a instala un centru de antrenament pentru armata americană, relatează AFP.
Tokio şi Washington au căzut de acord în 2011 pentru a muta acest centru de formare de piloţi pentru avioane de vânătoare americane în insula Mageshima, situată la circa 30 de kilometri de marea insulă sudică Kyushu. La sfârșitul săptămânii trecute a fost încheiat un acord pentru achiziţionarea insulei Mageshima, „după discuţii între Ministerul Apărării şi dezvoltatorul imobiliar care deţine cea mai mare parte din insulă”, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga. Operaţiunile de antrenament aerian american se desfăşoară în prezent pe insula Iwo Jima, la circa 1.200 km sud de Tokio.
Washingtonul a cerut mutarea, invocând că Iwo Jima, locul unde s-a desfăşurat o luptă-cheie în Al Doilea Război Mondial, este prea departe de baza militară americană de la Iwakuni (vest) unde sunt staţionate avioanele de vânătoare.
Suga a precizat că centrul de antrenament pentru aterizare va fi construit „la o dată viitoare”, adăugând că nu poate oferi detalii suplimentare din cauză că achiziţia nu este finalizată.
Trupele japoneze sunt limitate la funcţii de apărare, în virtutea Constituţiei pacifiste a acestei ţări care depinde astfel în mare parte de SUA pentru a-şi garanta securitatea.