Nicoleta Dumitrescu
Dincolo de “găurile” din bugetele ministerelor, pe care noul premier le anunţă şi cu o vădită nuanţă de satisfacţie, având în vedere că a tot prezis faptul că “PSD le va lăsa liberalilor o grea moştenire”, românii au mari aşteptări, mai ales în ceea ce priveşte oamenii din spatele sau din umbra Guvernului Orban. Nu de alta dar, conform unor cifre estimative, vehiculate pe la televizor zilele trecute, se pare că, în ultimii ani, mai ales graţie susţinerii politice venite din partea partidelor care au făcut parte din fosta guvernare, au fost instalaţi pe funcţii în jur de… 15.000 de specialişti!

Numai că, evident, nu toţi aceştia au fost angajaţi pentru că în CV-ul lor era trecut şi termenul, cu adevărat, de specialist. Ci pentru că foarte mulţi dintre ei erau descendenţi politici, din această categorie făcând parte: copii, nepoţi, fini, neveste, soţii, soacre, socrii, cuscre, prieteni sau prietene, iubiţi sau iubite de-ale politicienilor, pentru plimbat hârtii între etaje sau birouri prin instituţiile publice fiind înfiinţate posturi, plătite cu bani grei, şi pentru alţi descendenţi politici, adică dintre cei care au cotizat în campaniile electorale, au lipit afişe cu chipurile candidaţilor pe stâlpi şi garduri etc. Ieri, şeful Cancelariei premierului a anunţat “depesedizarea statului”, în sensul că au fost oprite, din aparatul guvernamental, toate angajările în funcţii publice. Astfel, potrivit acestuia, sub guvernarea liberală, iniţiativa anunţată ar însemna o schimbare radicală a felului de a face numiri la conducerea instituţiilor și a agenţiilor/companiilor aflate sub autoritatea Guvernului, de la numiri strict politice clientelare fără nicio pregătire profesională la promovarea unor oameni politici profesioniști în domeniul lor de competenţă (?!?)
În condiţiile în care, cu adevărat, în toate instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi din judeţe, angajările “specialiştilor” s-au făcut strict pe crieterii de partid, e de văzut dacă, într-adevăr, de-acum încolo, situaţia se va modifica în vreun fel sau va fi doat o promisiune fluturată în vânt. Pentru că, se ştie, de fiecare dată când la putere s-au schimbat partidele, politicienii cu funcţii înalte au considerat că activităţile de care vor răspunde vor putea merge bine numai şi numai dacă vor avea, în dreapta şi-n stânga lor, evident, oameni tot de-ai lor. Şi, aşa, cabinetele demnitarilor s-au umplut de consilieri personali, inclusiv de consilieri de… imagine – deşi există Compartimente de comunicare , implicit purtători de cuvânt – activitatea acestora din urmă fiind vizibilă mai mult pe reţelele de socializare, prin postarea de fotografii cu explicaţii scurte, atunci când “şefii” au bifat un obiectiv sau altul, considerat “o prioritate”, birourile instituţiilor publice fiind pline inclusiv de tot soiul de băgători de seamă sau de mulţi alţii care fluierau în vânt tăind frunză la câini. Marea fericire pentru toţi descendenţii politici a fost în ziua în care s-a decis majorarea salariilor celor din administraţie, de care au parte şi astăzi, spre disperarea multor primari care, încă de anul trecut, se plâng de faptul că salariile funcţionarilor au creat mari găuri la bugetul local.
Prin urmare, rămâne de văzut dacă această revoluţie prin birourile tuturor instituţiilor de stat se va face cu adevărat şi nu va fi doar sub forma unei epurări, de genul pleacă ai lor şi vin ai noştri!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorA N E C D O T E