Nicoleta Dumitrescu

 

Având în vedere că, ieri, a avut loc prima şedinţă oficială a Cabinetului Ludovic Orban, teoretic ar trebui să se mai limpezească apele agitate din politica românească. Asta în condiţiile în care şeful statului, aflat pe ultima sută de metri a campaniei electorale pentru recucerirea Cotrocenilor, a mărturisit, aflat la dreapta noului premier, că respiră uşurat. Uşurat că România are un nou guvern, cel pe care, de fapt, şi l-a dorit. Acum, odată ce liberalii au venit în locul social-democraţilor, românii aşteaptă nu minuni, pentru că Palatul Victoria nu trebuie privit ca un lăcaş de cult, ci buna-credinţă şi buna-intenţie în ceea ce se va face de acum încolo – un soi de virtuţi pe cale de dispariţie, mai ales în politică – pe care Ludovic Orban le-a fluturat încă de când a numărat voturile ”pentru” prin care s-a votat moţiunea de cenzură.

Mai exact, pentru că sunt aşteptări fireşti, e de văzut cum se va putea înlocui răul cu binele, astfel încât să se poată vorbi şi auzi de normalitate, deşi, dacă este să privim în urmă, nu a fost premier care, încă de a doua zi după depunerea jurământului de învestire, să nu declare că prioritatea… priorităţilor este schimbarea în bine. Prin urmare e de urmărit, cum se va traduce acest bine dinspre liberali. Pentru că, aşa cum era şi de presupus, prima mişcare a fost schimbarea unor oameni din anumite funcţii. Privită la rece, decizia nu-i rea, mai ales că, aşa cum se ştie, de regulă, fiecare echipă guvernamentală îşi instalează pe funcţii propriii oameni. Aşa cum e de ştiut că, şi până acum, de pe urma unor asemenea instalări, au avut de profitat şi mulţi neaveniţi, proveniţi dinspre gradele de rudenie, de prietenie sau de pe linie de afaceri cu cei mai mari în funcţii. Ieri, premierul aproape că îşi plângea singur de milă din cauza faptului că risca să facă febră musculară la mâna dreaptă, cea cu care hotărâse să semneze, ca pe bandă, eliberarea din funcţie a unor categorii speciale de personal supranumite „politruci” şi „pile”.
Să fie puşi toţi pe făraş, să fie aerisite birourile! Dar, cine poate să gireze faptul că, în locul celor uşuiţi – care primeau salarii grase deşi se ştia că tăiau frunze la câini – vor fi aduşi şi instalaţi în funcţii doar specialişti unul şi unul? E cam greu de presupus pentru că, se ştie, mai ales în politică – başca situaţia de acum, când negocierile pentru moţiunea de cenzură şi adunarea voturilor din Parlament, necesare pentru instalarea noului guvern, s-au făcut mai rău ca la piaţă – totul este de vânzare şi de cumpărare. Şi-apoi, doar n-or ceda liberalii locurile abia câştigate în favoarea altora, de la alte partide?!
Pe de altă parte, ar vrea ei, liberalii, să se dea şi peste cap, cât să-i facă pe plac preşedintelui, încât acesta să aibă posibilitatea să respire şi de acum încolo la fel de uşurat, însă, vorba proverbului, frate-frate, dar brânza a fost întotdeauna pe bani!
Aşa că, rămâne de văzut să se vadă cum va putea face noul guvern lumină în tot şi în toate! Ceva mai greu, probabil, având în vedere faptul că, încă de ieri, preşedintele, după ce a respirat uşurat, a anunţat că, înainte de a stinge lumina după ei, la Palatul Victoria, pesediştii au avut grijă să golească inclusiv finanţele publice! Cine se oferă să facă febră musculară pentru a umple sacul înapoi?