F.T.

În perioada 22 octombrie – 8 noiembrie a.c., lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, cu sprijinul Gărzii Forestiere Ploieşti şi al Direcţiei Silvice Prahova, au efectuat 67 de acţiuni în scopul combaterii delictelor silvice, atât în fondul forestier naţional, cât şi în locurile de depozitare şi prelucrare a materialelor lemnoase. De asemenea, polițiștii au acționat şi pe drumurile publice în scopul verificării respectării legislației privind circulaţia materialelor lemnoase.
Potrivit unui comunicat de presă al IPJ Prahova, în urma acestor controale au fost constatate 12 infracţiuni la regimul silvic, fiind aplicate 275 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 267.034 de lei, fiind confiscaţi, totodată, şi 869,64 de metri cubi material lemnos, în valoare de 244.089 de lei, precum şi 13 unelte folosite la tăierea ilegală a arborilor.
Cu titlu exemplificativ, poliţia prahoveană specifică următoarele speţe: “În urma controlului efectuat la punctul de lucru al unei societăți comerciale situate în Vălenii de Munte, de către lucrătorii Biroului Criminalitate Judiciară din cadrul Serviciului de Ordine Publică al Poliţiei Oraşului Vălenii de Munte, în cooperare cu Garda Forestieră Ploieşti şi Direcţia Silvică Prahova, s-a constatat faptul că agentul economic nu deţinea cantitatea de 316,9 de metri cubi lemn rotund din specia răşinoase, ce figura în stocurile scriptice ale societăţii. De asemenea, agentul economic nu avea întocmit la zi registrul de evidenţă a intrărilor-ieşirilor de materiale lemnoase. Pe cale de consecinţă, s-a dispus sancţionarea contravenţională a agentului economic cu 15.000 de lei, iar respectiva cantitate de lemn (316,9 mc) a fost confiscată.
Totodată, la o societate din Măgurele, polițiștii au constatat fapul că agentul economic a prelucrat cantitatea de 197,14 metri cubi lemn rotund din specia plop şi cantitatea de 120,11 metri cubi cherestea din specia plop fără a deţine documente care să ateste provenienţa legală a acestora. De asemenea, registrul de evidenţă a intrărilor-ieşirilor de materiale lemnoase nu era întocmit la zi. Agentul economic a fost amendat cu 15.000 de lei, iar cei 197,14 mc de lemn rotund plop şi, respectiv, 120,11 mc cherestea din specia plop – confiscaţi”.