Violeta Stoica

Magistrații Curții de Apel Ploiești au rămas în pronunțare într-un dosar judecat de această instanță de la începutul anului 2017, de când cauza în care fostul primar al Ploieștiului, Andrei Volosevici, trimis în judecată de DNA Ploiești, a fost transferată de la Înalta Curte de Casație și Justiție la CA Ploiești.
Înainte de campania electorală pentru alegerile locale din anul 2016, Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești scotea de la sertar un dosar despre care existau informații că se lucra de ceva vreme.
Pentru Andrei Liviu Volosevici, pe atunci senator în Parlamentul României, dar și candidat deja anunțat al Partidului Național Liberal la fotoliul de primar al municipiului Ploiești, a căzut ca un trăsnet, în luna martie a anului 2016, vestea că procurorii “unității de elită” a DNA au dispus împotriva sa efectuarea urmăririi penale pentru o serie de fapte.
Dosarul pus pe tapet de DNA Ploiești l-a alungat din cursă, astfel, pe candidatul care ar fi avut foarte mari șanse să redevină edil al Ploieștiului, dar pentru înlocuirea căruia partidul a găsit foarte rapid o soluție – pe fostul prefect Adrian Dobre, actualul primar al municipiului. Pentru care Andrei Volosevici a pus umărul la câștigarea luptei electorale. În ciuda acestui fapt, PNL l-a pus pe linie moartă pe Volosevici, astfel încât fostul edil a demisionat din această formațiune politică.

Viteza cu care au acționat procurorii DNA Ploiești pentru trimiterea în judecată a fostului primar Andrei Volosevici i-a pus pe gânduri pe mulți, în vara anului 2016. Deși în luna martie a acelui an, DNA anunța că l-a înhățat pe Volosevici, pentru abuz în serviciu având drept consecință obținerea unui folos necuvenit pentru altul și luare de mită, foarte rapid, adică în luna iunie 2016, acesta a și fost trimis în judecată, în fața magistraților Înaltei Curți de Casație și Justiție. Dosarul a luat drumul instanței respective pentru că pe atunci Andrei Volosevici deținea încă funcția de senator. Ulterior, dosarul a ajuns la Ploiești.
La aproape doi ani de la primirea dosarului penal în care fostul primar al Ploieștiului a fost trimis în judecată, Curtea de Apel Ploiești – ca instanță de fond – a rămas în pronunțare, pentru ziua de 28 noiembrie, în această cauză.Curtea de Apel PloiestiDe această decizie, dar și de cea din apel, va depinde modul în care se va derula campania electorală pentru localele din 2020, pentru că este știut că Andrei Volosevici are de gând să intre din nou în competiție.
Ca și în cazul altor procese în dosare penale lucrate de procurori ai DNA Ploiești, în timpul procesului derulat la Curtea de Apel Ploiești, judecătorii au solicitat date inclusiv de la Serviciul Român de Informații privitor la unele probe existente în dosarul cauzei.

Pentru ce l-a trimis în judecată DNA Ploieşti, acum trei ani?

La finalul lunii iunie 2016, atunci când, la doar trei luni de la anunțul făcut privind demararea urmăririi penale, Direcția Națională Anticorupție venea cu un nou comunicat de presă privind trimiterea în judecată a lui Andrei Liviu Volosevici pentru că ar fi săvârșit infracțiunile de abuz în serviciu având drept consecință obținerea unui folos necuvenit pentru altul și pentru două fapte de trafic de influență.
Odată cu Volosevici, și fosta șefă a Serviciului Juridic al Direcției Juridice a Primăriei Ploiești a fost trimisă în judecată pentru că ar fi săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu având drept consecință obținerea unui folos necuvenit pentru altul.
La vremea respectivă, procurorii arătau în rechizitoriu că Volosevici, în calitatea sa de primar al municipiului Ploiești, „a inițiat proiectul de hotărâre privind asocierea municipiului Ploiești cu SC FC Petrolul SA” și “a semnat un contract de asociere între municipiul Ploiești și societatea comercială FC Petrolul SA Ploiești, contract încheiat prin nerespectarea dispozițiilor Legii administrației publice locale – în condițiile în care o instituție publică nu poate finanța o activitate lucrativă desfășurată de un agent economic cu capital privat. În acest fel, acesta a determinat prejudicierea bugetului local cu suma totală de 32.577.437 lei și concomitent obținerea, de către S.C. FC Petrolul SA Ploiești, a unui folos necuvenit de aceeași valoare”. Procurorii au mai reținut în rechizitoriul întocmit în urmă cu trei ani că Andrei Volosevici ar fi pretins sume de bani de la doi oameni de afaceri – care ulterior l-au denunțat la DNA – pentru campania electorală pentru alegerile locale, în schimbul unor beneficii.
Rămâne de văzut cum se vor pronunța judecătorii din această cauză, pe 28 noiembrie, în faza de fond a acestui dosar. Indiferent de decizia de la fond, părțile vor avea posibilitatea de a înainta apel la instanța superioară, respectiv la Înalta Curte de Casație și Justiție.