În urmă cu câteva zile, elevii școlilor din Comarnic s-au întrecut în cadrul competiției anuale de istorie a localității: „Comarnicul de la prima atestare documentară până în zilele noastre”, organizat de Primăria Comarnic și Biblioteca Liceului „Simion Stolnicu” din oraș. A devenit deja un moment îndelung așteptat de școlarii din localitate, care în fiecare toamnă își testează cunoștințele istorice și fac față cu brio întrebărilor adresate de profesorii de specialitate, dascălii care cu răbdare și determinare le-au inspirat dragostea pentru trecutul nostru ca veche așezare pastorală și oraș bine dezvoltat în epoca industrială. În competiție se înscriu anual elevii de la Liceul „Simion Stolnicu” și Școlile Gimnaziale Nr. 2 din Vatra Sat și Poiana. 2019 nu a făcut excepție, și iată-i din nou pe tineri încercând, sârguincioși, să dea cele mai corecte și complete răspunsuri, totul contra-timp.
Concursul devenit deja tradiție, început încă din decembrie 1994, la inițiativa directorului de atunci al Casei de Cultură Comarnic, prof. Florian Bârsan, a fost continuat cu regularitate până în 1999. A fost apoi întrerupt, din păcate, timp de mai mulți ani, pentru ca acesta să fie reluat în a doua decadă a secolului al XXI-lea, grație implicării profesorilor de istorie din oraș: prof. Cristina Ilincuța, prof. Laurențiu Dragnea, prof. Mihail Costea. În egală măsură, de aprecierea noastră se pot bucura bibliotecara Mihaela Anghelache, mereu apropiată de elevi și moderator al acestui concurs de câțiva ani încoace, dar și Mihai Bărbulescu, consilier cultural în cadrul Primăriei Comarnic și gazda competiției.
Întrebările la care au avut de răspuns concurenții au vizat perioade diferite din istoria orașului Comarnic, de la momentul primei împroprietăriri a localnicilor, până la înființarea primei fabrici din localitate sau prezentarea caracteristicilor broderiei din Comarnic.
La final, juriul și-a desemnat câștigătorii! Elevii Școlii Nr. 2 Vatra Sat au câștigat Premiul I la ediția 2019 a Concursului „Comarnicul de la prima atestare documentară până în zilele noastre!”. Treapta a doua a podiumului a fost ocupată de elevii Liceului „Simion Stolnicu”, în vreme ce Școala Nr. 2 Poiana a ocupat locul al III-lea.
Mai bogați în cunoștințe toţi participanţii, elevii au punctat încă un concurs parcurs cu succes, dovedind că nu își vor uita, niciodată, istoria.
Un material de Alina Bunghez