Curtea de Apel Bucureşti a dispus începerea judecării pe fond în dosarul Hidroelectrica, în care fostul ministru Elena Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar Dan Andronic este judecat pentru mărturie mincinoasă, potrivit Agerpres.
Un judecător de la Curtea de Apel a respins toate cererile şi excepţiile ridicate de Udrea în acest dosar şi a constatat legalitatea probelor strânse de procurorii DNA.
De asemenea, magistratul a dispus instituirea sechestrului pe averea Elenei Udrea, până la concurenţa sumei de 4.700.000 euro, în vederea confiscării speciale.
În decembrie 2017, Elena Udrea a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, iar Dan Andronic pentru mărturie mincinoasă.
Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.
„Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar şi o creanţă de 900.000 de euro; creanţa reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terţ şi care era garantată cu părţi sociale ale unei societăţi comerciale care deţinea două publicaţii”, susţineau procurorii.
Anchetatorii mai arătau că, pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanţei de 900.000 euro, care i-ar fi conferit pe cale de consecinţă şi puterea de a influenţa activitatea societăţii cu activitate media, Udrea a preluat această creanţă de la firma controlată de omul de afaceri prin interpunerea unei alte firme paravan, aparţinând unei cunoştinţe.
În cazul lui Dan Andronic, DNA menţiona că, atunci când a fost audiat ca martor, a făcut afirmaţii mincinoase cu privire la aspectele esenţiale ale cauzei.
Conform aceleiaşi surse, faţă de inculpatul Radu Ioan Budeanu se continuă cercetările într-un dosar distinct.