Actualul mod de vaccinare trebuie schimbat

Marea majoritate a adulților și copiilor din țara noastră continuă să nu fie vaccinați împotriva gripei, lucru care „determină costuri enorme pentru sistemul de sănătate, produce suferințe și decese, 199 numai în sezonul precedent”, atrage atenția profesorul Alexandru Rafila, președintele Societăţii Române de Microbiologie, potrivit Hotnews. El consideră că „este clar că trebuie schimbat și/sau completat actualul mod de vaccinare în România, care nu încurajează vaccinarea categoriilor la risc și a adulților și nu reușește să acopere cererea atunci când există dorința populației de a se imuniza. Introducerea vaccinurilor în sistemul de compensare este singura soluție, aplicată cu succes în celelalte țări din UE.”
Potrivit lui Alexandru Rafila, acoperirea vaccinală împotriva gripei este de doar 20% la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani din România, față de 75%, cât recomandă Organizația Mondială a Sănătății, în condițiile în care gripa „a făcut ravagii în sezonul 2018-2019”.
Potrivit profesorului Alexandru Rafila, în România, acoperirea vaccinală variază între 65 și 85% la principalele antigene cuprinse în Programul Național de Vaccinare.
Profesorul Alexandru Rafila subliniază, de asemenea, că „scăderea acoperirii vaccinale în România și în alte țări a dus la reapariția unor boli transmisibile care tindeau către eliminare”. Potrivit lui Alexandru Rafila, 98% dintre cazurile de rujeolă din România – 18.500 de cazuri – au apărut la persoane nevaccinate sau vaccinate incomplet. El spune că scăderea acoperirii vaccinale, inclusiv în alte țări, a dus la apariția epidemiei de rujeolă, în Europa și Statele Unite, și la apariția cazurilor de difterie din Ucraina și Marea Britanie.
Alexandru Rafila a făcut aceste declarații la cea de-a 12-a ediție a Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie, care a adus la București peste 600 de specialiști care lucrează în domeniul bolilor infecțioase: microbiologi și medici de laborator, epidemiologi, infecționiști, dar și reprezentanți din alte specialități care, prin activitatea lor curentă, se confruntă cu această patologie – medici de familie, pediatri, pneumologi și alte specialități.
În România a fost declarată oficial, la începutul acestui an (pe 30 ianuarie), epidemie de gripă, care s-a încheiat oficial după aproape 3 luni.
Epidemia a fost declarată oficial după ce se înregistraseră 54 de decese cauzate de gripă. Numărul total de decese, până la finalul epidemiei, a fost de 199.