Nicoleta Dumitrescu

 

Dacă îi vor ieşi bobii, aşa cum şi-a propus, astăzi, preşedintele în funcţie va anunţa rezultatele consultărilor cu partidele parlamentare în ceea ce priveşte noul Guvern.
Candidat pentru un nou mandat la Cotroceni, Klaus Iohannis şi-a bifat, deja, prima promisiune realizată chiar înainte de startul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, punând umărul, mai mult decât spiritual, la îndepărtarea PSD de la guvernare.

Acum, savurându-şi victoria, liberalii sunt nerăbdători să ajungă la Palatul Victoria, de unde, au tot anunţat ei, vor să lucreze pentru români. Dar, în ce măsură vor da dovada eficienţei lor pe care, în ultima perioadă, au tot fluturat-o ori de câte ori arătau cu degetul către social-democraţi, rămâne de văzut. Nu de alta, însă nu este pentru prima dată când un partid înlătură pe un altul ca să-i tragă de sub picioare puterea, aşa cum, de altfel, nu este pentru oară nici când liberalii guvernează.
Acum, după cum s-a tot anunţat, mai ales pe la reuniunile incluse în desfăşurătorul campaniei electorale, PNL va asigura un Executiv de tranziţie. Adică, în traducerea celor conduşi de Ludovic Orban, „politicienii serioşi”, aşa cum s-au etichetat ei, vor trebui să arate că pot să guverneze, deunăzi lăudându-se că printre priorităţi se regăseşte inclusiv investiţia masivă în proiectele mari de infrastructură.
Prin urmare, anunţând inclusiv un guvern mai suplu, cu cel mult 16 ministere, nu doar electoratul care îl susţine pe liberali şi candidatul acestei formaţiuni politice la Cotroceni, dar mai ales românii de rând aşteaptă să vadă cum se va lucra de la Palatul Victoria pentru ei.
Acum, rămâne de văzut cum se va traduce acest „pentru ei”, având în vedere faptul că şi alţi politicieni s-au bătut cu pumnul în piept, susţinând că vor lucra pentru români. Drept e că, în ultima vreme, unele dintre iniţiativele legislative, dintre schimbările şi reformele de care au avut parte cele mai importante domenii din România sub guvernarea social-democrată s-au mai făcut şi pentru ei, românii! Însă, „pentru ei”, adică pentru politicieni, pentru neamurile şi prietenii lor – de familie şi de afaceri, au fost destule… beneficiile acestui lung şir de schimbări legislative, în fapt, o obişnuinţă a modului în care se face astăzi politică, fără de care nu există şi nu se mişcă nimic în România!
În concluzie, trebuie văzut ce vor face noii guvernanţi. Dacă, în sfârşit, printre primele măsuri îşi vor face loc instalarea de sus în jos, cu adevărat, pe toate palierele de conducere şi funcţii, cele mai competente persoane care vor lucra pentru ei, adică pentru români? Ne temem însă că, având în vedere că nu a fost dată când, odată cu schimbarea partidului aflat la putere, să nu se meargă pe principiul pleacă ai lor ca să vină ai noştri, istoria se va repeta! Care ai noştri? Evident cei care… lucrează pentru ei!

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentNumerele extrase la Loto
Articolul următorEvenimente