Potrivit unei note de fundamentare semnate de ministrul Apărării, Gabriel Leş, Guvernul vrea să aloce 2,5 miliarde euro pentru investiţia în infrastructura bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu. Investiţia presupune şi construcţia de hangare, ateliere şi clădiri administrative, potrivit Mediafax.
„Ţinând seama de infrastructura, personalul şi tehnica existente, precum şi de specificul activităţilor ce se desfăşoară în mod curent în prezent pe aeroportul civil Mihail Kogălniceanu, precum şi de prognozele pe termen mediu şi lung care se referă la dotarea cu avioane şi diversificarea misiunilor ce urmează a se executa în amplasamentul din Mihail Kogălniceanu (exerciţii multinaţionale, activităţi de îmbarcare/debarcare personal şi materiale pentru teatrele de operaţii, activităţi complexe de instruire în comun cu trupele celorlalte categorii de forţe armate) şi ca urmare a faptului că cea mai mare parte a facilităţilor existente în prezent sunt subdimensionate, sau inexistente având în vedere că pista actuală deserveşte concomitent atât zborurile civile cât şi cele militare, se consideră că acest proiect este imperios necesar”, se arată în nota de fundamentare semnată de Gabriel Leş.
Potrivit documentului, investiţia presupune realizarea noii infrastructuri şi a unor construcţii noi (în general hangare şi ateliere, clădiri administrative şi clădiri cu funcţiuni complementare), care să permită funcţionarea în condiţii optime a zonei operaţionale noi, precum şi integrarea şi dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu pentru forţele aeriene naţionale şi partenerii strategici.
Din investiţia de 2,5 miliarde de lei se vor mai construi şi piste de decolare-aterizare pentru avioanele militare, hangare pentru aeronave şi platforme pentru elicoptere.
Totodată, în urma investiţiei se vor mai realiza drumuri, zone de instruire terestre, reţele de monitorizare, dar şi un parc fotovoltaic.
Investiţia de 2,5 miliarde de lei va fi eşalonată pe o perioadă de douăzeci de ani, fiind avizată favorabil de ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ministrul Apărării, Gabriel Leş , de prim-ministrul Viorica Dăncilă şi ministrul Dezvoltării, Vasile Daniel Suciu.
Finanţarea obiectivului de investiţii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naţionale, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, precum şi din alte surse de finanţare legal constituite, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii.