Dacă livingul este încăperea-vedetă a casei, atunci canapeaua este piesa centrală a livingului, fiind cea mai utilizată piesă de mobilier din sufragerie. Pe canapea ne relaxăm, de pe canapea privim la televizor, aici tragem un pui de somn în weekend, tot pe canapea ne primim prietenii și rudele în vizită, la o poveste, iar atunci când apar certuri în cuplu, tot pe canapea ne facem și somnul.

Din toate aceste motive, dar nu numai, o canapea trebuie să ofere maximul de confort, dar să aibă și rezistența necesară pentru a rezista cât mai mult în timp, la un număr atât de mare și variat de utilizări.

Fie că optăm pentru achiziționarea unei canapele „de fabrică”, fie comandăm o canapea unei firme care face mobilier la comandă, aceasta trebuie să respecte liniile de design ale mobilierului deja existent și chiar a încăperii în care va fi amplasată.

Dimensiunile sunt și ele foarte importante în cazul unei canapele. O canapea prea voluminoasă nu va arăta deloc bine într-o cameră de dimensiuni reduse, așa cum nici una prea mică nu se va putea impune într-un living spațios.

Pe piața de specialitate se găsesc canapele realizate din diferite materiale, precum pielea naturală, pielea ecologică, stofa, catifeaua etc. Fiecare dintre aceste modele prezintă o serie de avantaje, ca și de dezavantaje.

Canapele din piele inspiră lux și eleganță, sunt ușor de întreținut și curățat, dar sunt inconfortabile și reci, lucru care iarna, când cauți căldură, devine frustrant. În plus, dacă vorbim despre cele extensibile, una cu tapițerie din piele nu este foarte confortabilă pentru somn, iar așternuturile vor aluneca mereu de pe ea. Să nu mai vorbim de cazul în care avem animăluțe în casă sau chiar copii mici. Canapele din piele se zgârie și se deteriorează foarte ușor.

Dacă vorbim de canapele din material textil le putem considera ca având un design mai modest, dar sunt mult mai ”prietenoase” în ceea ce privește confortul, fiind mai moi, mai calde și mai rezistente în timp.

Din punct de vedere al tipului de utilizare, sunt două feluri de canapele: canapele simple și canapele extensibile.

Canapea extensibilă

Sunt momente în care avem nevoie de un pat în plus, fie pentru că avem musafiri, fie din alte motive. O canapea extensibilă rezolvă imediat problema. În cazul unei garsoniere, putem alege să înlocuim clasicul pat cu o canapea extensibilă, care să fie pe timp de zi canapea și pe timp de noapte pat.

Sistemul de extensie trebuie ales însă în funcție de gradul de utilizare al acestei canapele. Nu e totuna să o folosim ocazional ca pat sau să o folosim în fiecare zi.

Canapea simplă

Dacă tot ce avem nevoie este o canapea pentru momente de relaxare sau privit la televizor, varianta unei canapele simple este cea mai bună. Și ca preț, fiind mai ieftină, dar și din punct de vedere estetic.

Nemaifiind nevoie de sistemul de extensie, ne putem juca mai mult cu formele și design-ul acesteia. Iar rezistența la uzură este cu siguranță mai mare decât în cazul unei canapele extensibile.