Ieri, ambasadorii statelor membre ale UE au votat pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Potrivit surselor MEDIAFAX, au existat 17 voturi „pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate.
Aceleaşi surse europene au declarat că rezultatul votului se comunică Parlamentului European, apoi va mai fi o întâlnire a Consiliului miniştrilor în care se va lua act de decizia din COREPER. „Parlamentul European, prin procedura internă, ia act de decizia Consiliului UE de azi şi validează prin procedură internă ce a decis Consiliului UE. Deci, nu este capăt de linie, nu e finală decizia de azi”, au explicat pentru MEDIAFAX surse europene. Decizia din COREPER s-a luat prin majoritate simplă, pe buletine de vot, votul fiind secret.
Premierul Viorica Dăncilă a reiterat, miercuri seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, precizând că, ieri, ambasadorul României la Uniunea Europeană va vota împotriva fostului procuror-şef DNA. Totuşi, ieri a apărut informaţia că reprezentanta României, Luminița Odobescu, ar fi votat pentru numirea Laurei Codruța Kovesi la șefia Parchetului European, după ce președintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut acest lucru, potrivit Digi24. Procurorul român Laura Codruţa Kovesi a fost susţinut pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului public european (EPPO) de o ”majoritate suficientă” în cadrul reuniunii Comitetului reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfăşurată ieri la Bruxelles, a declarat pentru AGERPRES un reprezentant al preşedinţiei finlandeze a Consiliului UE.
Votul secret a fost unul indicativ şi va fi urmat de unul oficial de îndată ce negocierile între Consiliul UE şi Parlamentul European, care o susţine pe Kovesi, se vor fi încheiat. Detaliile procedurale vor fi stabilite de preşedinţia finlandeză a Consiliului UE, după discuţii cu Parlamentul European. La 12 septembrie, Parlamentul European, care după alegerile europene din luna mai şi-a reconfirmat sprijinul pentru candidata Laura Codruţa Kovesi, şi-a desemnat noua echipă de negociatori pentru funcţia de procuror-şef european. Noua echipă este formată din preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT) a PE, Monika Hohlmeier, eurodeputată germană din grupul Partidului Popular European (PPE) din PE, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), membru al grupului S&D din Spania, şi Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintă a comisiei LIBE şi membră a grupului Renew Europe, tot din Spania, a anunţat ieri pe contul său de Facebook eurodeputatul român Siegfried Mureşan.