Violeta Stoica

 

Peste 70.000 de preșcolari și elevi din învățământul preuniversitar din județul Prahova vor începe luni, 9 septembrie, cursurile în noul an școlar 2019-2020. Situația pare mai bună decât în anii anteriori, dat fiind că sunt mai puține unități școlare cu probleme atât din punct de vedere al autorizațiilor de securitate la incendiu, cât și sanitare.
Mai există probleme și cu transportul preșcolarilor și elevilor către unitățile școlare, la nivelul Instituției Prefectului Prahova fiind primite solicitări din partea autorităților locale pentru încă 45 de microbuze.
Din fericire, a scăzut numărul școlilor fără grupuri sanitare în incintă, chiar dacă la nivelul județului Prahova mai sunt 41 de astfel de cazuri, din totalul de 644 unități de învățământ .
Cea mai gravă pare să fie situația unei unități școlare din comuna Podenii Noi, unde elevii sunt nevoiți să meargă la grupurile sanitare ale unei alte unități de învățământ din apropiere, din cauza faptului că nu pot folosi nici măcar toaletele “din fundul curții”.

Prefectul de Prahova, Mădălina Lupea, afirmă că unitățile de învățământ sunt pregătite să înceapă în condiții bune anul școlar 2019-2020, deși mai există unele probleme la câteva școli prahovene cu realizarea toaletelor în incinta clădirilor în care se desfășoară activitatea didactică și mai sunt încă unități școlare care nu dețin autorizație la incendiu sau sanitară de funcționare.
Potrivit unui raport întocmit la nivelul Instituției Prefectului și care cuprinde datele primite de la instituțiile de control competente, rezultă că din totalul unităților de învățământ care vor funcționa în anul școlar 2019-2020, nouă nu dețin autorizație sanitară de funcționare, la cinci dintre acestea fiind identificate soluții de remediere a neconformităților, iar la patru este în derulare un program de conformare. Pe de altă parte, însă, la 52 de clădiri în care se desfășoară cursuri școlare nu există autorizație de securitate la incendiu, în mare măsură din cauza lipsei de fonduri locale pentru realizarea lucrărilor necesare.
Un caz special va fi al preșcolarilor înscriși la Grădinița din Posada – Comarnic, unde s-a interzis funcționarea în sediul actual, iar cei 10 copii vor fi transportați cu microbuzul școlar la Grădinița Ghioșești, urmând să se ia măsura modificării programului astfel încât și acest grup de preșcolari să ajungă la unitatea de învățământ preșcolar din celălalt cartier al orașului Comarnic.
La Podenii Noi, elevii Școlii Gimnaziale Mehedința nu pot folosi nici măcar grupurile sanitare din exteriorul clădirii școlii, din cauza stării de degradare foarte mari. Școlarii vor merge și în acest an la toaletă la o unitate de învățământ din apropiere, pentru că, momentan, autoritatea locală a decis să nu realizeze în incintă grupuri sanitare, ci să se aștepte implementarea unui proiect mai amplu, destinat construirii unui nou imobil pentru Școala Mehedința, în care să existe și toalete.
Deși mai există unități de învățământ în care lucrările de reparații și/sau modernizare erau încă în lucru la începutul acestei săptămâni, se pare că în toate aceste școli cursurile vor începe luni, 9 septembrie.

Există şi elevi fericiţi!

Există, însă, chiar și în unele localități din mediul rural, școli și grădinițe care sunt cu mult sala sport nedeleapeste condițiile îndeplinite de unități de învățământ chiar și din municipiul Ploiești. La Ariceștii Rahtivani, de exemplu, copiii care vor merge la școala din Nedelea vor avea parte atât de săli modernizate, cât și de o sală de sport modernă (foto 1), toate lucrările fiind suportate din fonduri locale.
Primarul comunei Ciorani, Marin
Voicu, a anunțat că s-au finalizat lucrările de modernizare la Școala generală cu clasele I-VIII Cioranii de Sus (foto 2), astfel încât elevii să înceapă cursurile în săli de clasă bine puse la punct.sala clasa Ciorani
Iar în privința Colegiului Național “Nicolae Iorga”, din Vălenii de Munte, unde a fost construit un nou corp de clădire prin Programul Național de Dezvoltare Locală (foto 3), se poate vorbi la superlativ. Este vorba despre sala clasa Iorgao construcție modernă, cu spații generoase atât în sălile de clasă, cât și în locurile de relaxare din curtea liceului, cu locuri destinate obiectelor personale ale elevilor.

Profesorii care au luat sub nota 5 la evaluări nu vor merge la catedră

Inspectorul școlar adjunct Liliana Țenescu a făcut precizări privind situația cadrelor didactice la nivelul județului Prahova. Reprezentantul Inspectoratului Școlar Prahova a declarat că, în anul școlar care va începe săptămâna viitoare, niciun cadru didactic care a obținut mai puțin de nota 5 la evaluările Inspectoratului Școlar Județean nu va fi la catedră. Pe de altă parte, în Prahova, potrivit datelor furnizate ieri, se vor afla la catedră 5.400 de profesori titulari și 1.720 de suplinitori.