Oamenii de știință au folosit inteligența artificială pentru a recunoaște tiparele cancerului de sân și au descoperit cinci tipuri noi, adaptate fiecărui tratament personalizat. Revelațiile ar putea personaliza tratamentul, inclusiv selectarea persoanelor care pot beneficia de imunoterapie, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro. Computerul a învățat automat secvențe de gene și date moleculare provenite de la tumorile din sân pentru a releva diferențele cruciale între tipurile de cancer care au fost, anterior, considerate a fi un singur tip.
Cercetarea a fost condusă de specialiștii de la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra. Aceștia au descoperit că două dintre tipurile de cancer de san au șanse mai mari să răspundă la imunoterapie comparativ cu celelalte, în timp ce doar unul a fost asociat cu un risc de recidivă după tratamentul cu Tamoxifen.
Specialiștii dezvoltă acum teste pentru aceste tipuri de cancer de san, care să fie utilizate pentru selectarea pacienților în studii clinice, în care se vor folosi medicamente diferite cu scopul de a face terapia personalizată o parte standard a tratamentului.
Anterior, a fost folosită inteligență artificială în același mod pentru a descoperi cinci tipuri diferite de cancer intestinal.Scopul aplicării algoritmului este de a oferi informații referitoare la sensibilitatea la tratament, căile probabile ale evoluției și modul de combatere a rezistenței la medicamente.
Noua cercetare, publicată în revista ”NPJ Breast Cancer”, ajută la selectarea tratamentelor pentru femeile cu cancer de sân și pentru identificarea unor noi ținte medicamentoase.
Majoritatea tipurilor de cancer mamar se dezvoltă în celulele interioare care aliniază canalele mamare și sunt alimentate de hormonii de estrogen sau progesteron. Acestea sunt clasificate că ”tumori luminale A” și au cele mai bune rate de vindecare. Cu toate acestea, pacienții din acest grup răspund foarte diferit la tratamentele standard, cum ar fi tamoxifenul, sau la tratamentele necesare în cazul recidivei, cum ar fi imunoterapia.Oamenii de știință au folosit un software computerizat, care a luat în calcul o gama vastă de date despre componentă genetică, moleculară și celulară a tumorilor, dar și date privind starea pacientului. Astfel, au identificat cinci tipuri de cancer de sân cu modele particulare de răspuns la tratament.
Femeile cu un tip de cancer denumit ”inflamator” au avut celule imune prezente în tumori și niveluri ridicate ale unei proteine, PD-L1, ceea ce sugerează că ar beneficia din urmă imunoterapiei.
Un alt grup de paciente a avut tumori ”triple negative”, care nu răspund la tratamentele hormonale standard, dar diverși indicatori sugerează că ar putea răspunde bine la imunoterapie.
Pacienții cu tumori care aveau o modificare specifică a cromozomului 8 au avut rate mai mici de supraviețuire atunci când au fost tratați cu tamoxifen și au avut tendința de a recidivă mai devreme, adică, în medie, la 42 de luni, comparativ cu 83 de luni în cazul celorlalți pacienți. Acest grup poate beneficia de un tratament suplimentar pentru a întârzia recidivă. Markerii identificați în acest studiu nou nu contesta clasificarea generală a cancerului de san, dar găsesc diferențe suplimentare în cadrul subdiviziunilor actuale ale bolii, cu implicații importante pentru tratament.
”Studiul nostru demonstrează că inteligență artificială este capabilă să recunoască tipareloe cancerului de sân care sunt dincolo de limita ochiului uman, iar astfel ne putem îndrepta către noi tratamente pentru pacienții care nu răspund la terapiile hormonale standard”, spune Anguraj Sadanandam, autorul principal al studiului.