Reprezentativa de baschet a României a debutat cu dreptul pe parchetul Sălii Sporturilor „Olimpia” din Ploiești în Grupa F a FIBA EuroBasket 2021 Pre-Qualifiers, sâmbătă seară, când a întâlnit Slovacia.
Cu un moral foarte bun după victoria de la Nicosia, cu Cipru, din primul meci al grupei, naționala pregatită de antrenorul Tudor Costescu a început foarte bine disputa cu Slovacia și a preluat rapid inițitiva, spre satisfacția asistenței din arena ploieșteană, printre care s-au regăsit și foști mari jucători ai României, în frunte cu Ghiță Mureșan.
Tricolorii s-au distanțat pe tabelă, grație unui joc exact în apărare și a reușitelor de la mare distanță. Rând pe rând, Dragoste, Olah, Paliciuc, ploieșteanul Popa, Nicolescu, Vîrnă și Gheorghe au punctat de la distanță și au marit zestrea tricoloră, în vreme ce Cățe a dominat lupta sub panouri, iar primul sfert s-a încheiat cu un avantaj consistent de partea echipei României, scor 26-9!
În startul sfertului secund, tricolorii au mărit diferența la peste 20 de puncte (scor 39-18, în min. 14), după care oaspeții au reușit să oprească ofensiva gazdelor, iar la pauza mare România conducea cu scorul de 50-32.
La reluarea meciului, România a reușit să se desprindă la 24 de lungimi (scor 58-34, în min. 24), dar slovacii au reușit să revină în joc, reducând diferența la doar zece puncte în finalul sfertului al treilea, scor 64-54. În ultimele zece minute, tricolorii au revenit în control, datorită aruncărilor reușite de la mare distanță de Watson și a jocului bun realizat de Cățe sub panouri, iar Vulturii au rezolvat, în mare parte, soarta partidei, conducând cu 77-61, în min. 34, obținând, în cele din urmă, victoria, cu scorul de 85-68, în aplauzele asistenței care a urmărit în picioare ultimele acțiuni ale partidei.
De remarcat faptul că ploieșteanul Bogdan Popa a fost al treilea marcator al echipei tricolore, cu 10 puncte (trei coșuri din trei aruncări din spatele semicercului), bifând, totodată, două intercepții, o pasă decisivă și o recuperare, fiind al treilea din formație la capitolul eficiență.
Prin această victorie, tricolorii își măresc considerabil șansele de a obține prima poziție în clasamentul Grupei F, cea care asigură calificarea la FIBA EuroBasket 2021 Qualifiers, fază care va începe în februarie 2020.
În momentul de faţă, clasamentul arată astfel:
1. ROMÂNIA – 4 puncte (două victorii)
2. Slovacia – 3 puncte (o victorie, o înfrângere)
3. Cipru – 2 puncte (două înfrângeri)
Următoarea partidă a României este programată în data de 17 august, de la ora 18:00, tot în Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploiești, când va primi replica selecționatei din Cipru.

baschet`1Piticii şi-au făcut datoria; la fel şi seniorii

Juniorii cluburilor CSM Ploiești și BC Lynx au ținut neapărat să fie cât mai aproape de idolii lor din teren. După vizitele de la antrenamente la Blejoi, micuții baschetbaliști au venit să-i vadă în acțiune pe Cățe, Popa și Olah. Și au reușit împreună să formeze cea mai frumoasă galerie, conducând echipa României spre victorie contra Slovaciei.