Luiza Rădulescu Pintilie
Cu toată potrivnicia vremii ce a răscolit, cu furia apelor căzute din cer şi a puhoaielor dezlănţuite pe pământ, întreaga comună Ceraşu, „rupând” drumuri, poduri şi podeţe şi punând în pericol case omeneşti, mâine pentru întreaga suflare a locului va fi o zi mare. Nu numai cea înscrisă în calendarele credinţei strămoşeşti drept „Schimbarea la Faţă”, ci şi aceea a pomenirii, a rugii, a neuitării, a recunoştinţei îndreptate către sutele de eroi căzuţi vitejeşte în luptele din august –octombrie 1916 şi-şi dorm somnul veşniciei în cimitirul de la Tabla Buţii. Întrerupt doar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pelerinajul celor care au făcut semnul crucii întru odihna celor care au deschis, cu preţul vieţii lor, drumul spre făurirea României Mari şi al unei vieţi în libertate vine, în timp, din 1922, generaţie după generaţie ducând mai departe tradiţia cinstirii bravilor înaintaşi.
„Columna pentru nemurire”- cum sugestiv a numit primarul aşezării, Dumitru Duca, încă de acum mulţi ani, toată însufleţirea pe care o capătă, pe 6 august, altarul sfânt desfăşurat pe platoul muntos de la 1390 de metru înălţime- va fi şi mâine reînălţată, simbolic, în sufletele şi în conştiinţa acelora aşteptaţi să se alăture în cuget şi simţire românească. Cu nădejdea că vremea se va îmbuna măcar câteva ceasuri- aşa cum de altfel s-a întâmplat în ultimii ani- primarul Dumitru Duca ne spunea că abia aşteaptă să vadă „marea” de oameni, maşini, căruţe înaintând pe drumul de 23 de kilometri ce duce, din centrul comunei spre Vârful lui Crai, la mausoleul unic în România.
Oameni ai locului, oaspeţi veniţi din toate cele patru judeţe ce înconjoară acest loc- Prahova, Braşov, Covasna, Buzău- oficialităţi vor participa la ceremonialurile religioase şi militare, din care nu vor lipsi survolul aviatic- ca un înălţător omagiu adus din înălţimea cerului şi pomenirea, nume cu nume, a nemuritorilor eroi.
Flori proaspete şi coroane vor împodobi monumentul şi crucile de piatră aşezate pe morminte, alăturându-se zecilor de trandafiri plantaţi de „Şcoala de Flori” în cadrul unui inedit şi înălţător proiect iniţiat de coordonatoarea acesteia, Ileana Militaru, intitulat “Aleea Centenarului- Florile recunoştinţei” şi falnicilor brazi ce străjuiesc somnul celor aproape 500 de eroi.
„Columna pentru nemurire” va aprinde, aşa cum se cuvine, încă o scânteie de românism şi de patriotism, de iubire de neam şi de pământul strămoşesc, de neuitare a momentelor de glorie ale înaintaşilor- cele care dau de fapt forţă şi viitor oricărui popor şi oricărei ţări.