Cercetătorii de la ”Michigan State University” au făcut cel mai mare studiu privind consecinţele lipsei somnului, demonstrând cât de devastatoare pot fi acestea, de la brutarul care adaugă prea multă sare în prăjituri, până la chirurgul căruia nu îi reuşeşte operaţia. Deşi studiile care se axează pe lipsa somnului nu sunt noi, acesta analizează modul în care afectează memoria şi in care îi împiedică pe oameni să îşi desfăşoare activităţile zilnice cu succes, conform sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro. ”Dacă ne uităm la greşelile din chirurgie, la accidentele rutiere, sau la exploatarea centralelor nucleare, observăm că lipsa somnului reprezintă una dintre principalele cauze ale greşelilor umane. Există mulţi oameni a căror profesie vine cu responsabilităţi şi care nu se odihnesc suficient. Prin cercetarea noastră, am constatat că aproape un sfert dintre oamenii cu astfel de locuri de muncă au adormit în timpul programului”, spune Kimberly Fenn.
Studiul a fost publicat în ”Journal of Experimental Psychology” şi se diferenţiază de celelalte deoarece se concentrează pe impactul lipsei somnului asupra îndeplinirii anumitor sarcini, care includ mai mulţi paşi. Unele erori, cum ar fi să se adauge sare de două ori la o reţetă, nu sunt atât de serioase. Totuşi, unele dintre cele mai mare catastrofe au fost cauzate de oameni, precum Cernobîl, deversarea de petrol Exxon Valdez, sau explozia Challenger. ”În fiecare zi, aproximativ 11 bureţi sunt uitaţi în interiorul pacienţilor care au suferit o intervenţie chirurgicală. Studiul nostru sugerează că persoanele care nu se odihnesc suficient nu ar trebui să facă sarcini care sunt formate din mai multi paşi”, adaugă Kimberly Fenn.
Pentru a observa modul în care oamenii care nu dorm suficient îndeplinesc paşii unei sarcini, echipa de specialişti a recrutat 234 de participanţi. Aceştia au fost aduşi în laborator la ora 22, seara, şi li s-a cerut să îndeplinească o serie de sarcini într-o anumită ordine. Periodic, erau întrerupţi şi era necesar să îşi amintească la ce pas al sarcinii au rămas. La miezul nopţii, jumătate dintre participanţi au mers acasă să doarmă, iar cealaltă jumătate a stat trează toată noaptea, în laborator. Dimineaţa următoare, toată lumea a finalizat seria de sarcini din nou. ”Toţi participanţii au îndeplinit criteriile de performanţă seara, dar 15% dintre cei care nu au dormit au eşuat dimineaţa. În cazul celor care s-au dus acasă să doarmă, doar 1% au eşuat dimineaţa. Cei care nu au dormit au înregistrat o creştere progresivă a erorilor asociate cu memoria, nu şi-au adus aminte unde au rămas în momentul în care au fost întrerupţi”, spune Fenn.
Cea mai mare piedică în îndeplinirea sarcinilor, în cazul oamenilor care nu dorm suficient, este memoria. Majoritatea nu reuşesc să îşi aducă aminte ce trebuie să facă, sau la ce pas au rămas. Distragerile cu care ne confruntăm în viaţa de zi cu zi, fie că primim un mesaj, fie că ni se adresează o întrebare, sunt inevitabile, dar dăunătoare pentru oamenii care nu se odihnesc suficient.
Când ne îndeplinim sarcinile zilnice la o capacitate cognitivă redusă, efectele nu sunt favorabile şi ne punem în pericol atât pe noi, cât şi pe oamenii din jurul nostru.