Codruț Cojocaru

Organizat în premieră pentru România, evenimentul dedicat împlinirii a 76 de ani de la Operațiunea „Tidal Wave” (Valul nimicitor), a readus în memorie ziua cumplită de 1 august 1943, în prezența a peste 200 de ploieșteni și istorici.expozitie Tidal Wave76 de ani de la infernul de pe cerul Ploieștiul, când, în duminica de 1 august 1943, la ora 13.56, sunetul sirenelor de alarmare a populației a răsunat din plin în orașul înconjurat de rafinării!
Expoziția și simpozionul realizate de Consiliul Județean Prahova, prin Muzeul Județean de Științele Naturii Prahova, împreună cu inițiatorii entuziaști și pasionați ai acestei acțiuni de excepție – Asociația Aerohistoria și Iubesc Prahova – au reușit să creeze puntea peste timp, captivând publicul prezent la Palatul Culturii din Ploiești. Reprezentanții expozitie Tidal Wave1Asociației Aerohistoria au prezentat foarte dinamic, folosind replici ale uniformelor de epocă, filme de arhivă și o expoziție extinsă cu machete și artefacte și furnizând și informații în premieră legate de Operațiunea Tidal Wave – 1 August 1943.
Expoziția – care va putea fi vizitată la Palatul Culturii din Ploiești până la mijlocul lunii august – aduce în prim-plan importanța orașului Ploiești în economia celui de-al Doilea Război Mondial.
Știați că… Tidal Wave a fost cea mai intensă luptă aeriană de deasupra României și una din cele mai intense din întreaga istorie. A fost singura ocazie din istoria Statelor Unite când s-au acordat cinci medalii ale Congresului într-o singură acțiune. Obiectivul acțiunii era să distrugă complet și total zona petrolieră, Prahova, printr-un atac prin surprindere al aviației americane. Petrolul de pe Valea Prahovei era esențial pentru germani. Dacă atacul reușea, războiul s-ar fi încheiat cu victoria aliaților în 6 luni. Nu au fost vizate ținte civile, dar unul dintre bombardiere s-a prăbușit peste închisoarea de femei. A fost unul dintre momentele în care soarta celui de-al doilea Război Mondial s-a hotărât la Ploiești. A fost raidul în care Forțele Aeriene Americane au înregistrat cel mai mare procent de pierderi din întreaga istorie. Și a fost într-o duminică…