F. T.

La începutul săptămânii, ofițeri de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţi din cadrul IPJ Prahova, împreună și cu și doi elevi aflați într-un stagiu de practică în cadrul Secției nr.1 Ploiești, au desfășurat o activitate de prevenire a furturilor din autovehicule lăsate pe străzile din apropierea Halelor Centrale.
În acest context, au fos plasate pe parbrizele mașinilor care aveau în habitaclu, la vedere, diferite bunuri, flayere care conțineau atenționări în ceea ce privește riscul la care se expun cei care procedează astfel. Totodată, cu posesorii autoturismelor parcate în zonă au fost purtate discuţii referitoare la prevenirea infracţiunilor de furt din autovehicule, oferindu-li-se informaţii despre măsurile de autoprotecţie pe care trebuie să le adopte.
În plus, cu ocazia acțiunii, oamenii legii au constatat o serie de nereguli care pot favoriza comiterea de furturi din autovehicule, cum ar fi lăsarea, de către proprietarii mașinilor, a diverselor bunuri la vedere (genți, borsete, aparatură electronică, sacoșe cu cumpărături). Acțiunea desfășurată luni, 12 august, între orele 12 și 13, s-a înscris în “Programul privind prevenirea furturilor din autovehicule”, derulat în anul 2019 la nivelul tuturor subunităților de poliție din județul Prahova și având ca obiective pregătirea antivictimală a cetățenilor și descurajarea comiterii de infracţiuni de furt din autovehicule.
Potrivit unui comunicat al IPJ Prahova, în cadrul acestui program, de la începutul anului și până în prezent au fost desfăşurate 281 de informări cu caracter preventiv, dintre care 36 de întâlniri cu caracter organizat, 143 – de activități în parcări, 102 – în zona adiacentă centrelor comerciale.
De asemenea, statisticile efectuate la nivelul poliției prahovene arată că, la nivelul județului, tot de la începutul anului și până în prezent, au fost sesizate 177 de furturi din auto (cu 27% mai puține decât în perioada similară din 2018). Cele mai multe – respectiv 96 – au fost în Ploiești ( în scădere cu 35% față de aceeași perioadă din 2018).