Riscul de a dezvolta boala Alzheimer creşte odată cu vârsta, iar specialiştii de la Centrul German de Boli Neurodegenerative au descoperit o posibilă cauză, potrivit eurekalert.org, preluat de MedLive.ro.
Anumite molecule implicate în boală, numite proteine „tau”, se răspândesc mai uşor în creier când acesta este îmbătrânit. Toate acestea au fost determinate prin experimente conduse în laborator. Studiul actual a fost realizat în strânsă colaborare cu cercetatorii de la Harvard şi de la Spitalul General Massachusetts, rezultatele fiind publicate în revista ”Science Advances”.
Boala Alzheimer începe, de obicei, cu declinul memoriei şi afectează mai târziu celelalte abilităţi cognitive. Sunt implicate două tipuri diferite de depuneri de proteine în creier, şi anume ”plăcile beta amiloid” şi ”încurcăturile neurofibrilare tau”.
Apariţia încurcăturilor neurofibrilare tau reflectă progresia bolii, acestea se manifestă mai întâi în centrele de memorie ale creierului, iar apoi apar şi în alte zone, pe măsură ce boala avansează. Proteinele „tau” (sau agregatele tau) migrează de-a lungul fibrelor nervoase şi contribuie astfel la răspândirea bolii în întregul creier.
Dacă proteinele se răspândesc mai uşor în creierul îmbătrânit, acest lucru ar putea explica de ce majoritatea persoanelor care dezvoltă boala Alzheimer sunt în vârstă.
Specialiştii au testat această ipoteză folosind un ”vector de gene”, adică o particulă de virus adaptată. Astfel, au canalizat planul proteinei tau umane în creierul şoarecilor. Celulele individuale au început apoi să producă proteinele. 12 săptămâni mai târziu, cercetătorii au examinat cât de departe au călătorit proteinele.
Proteinele tau umane se răspândesc de două ori mai repede la şoarecii în vârstă, comparativ cu cei tineri.
Experimentul le-a permis specialiştilor să analizeze mai detaliat propagarea proteinelor „tau”. Proteinele există, într-o formă sănătoasă şi solubilă, în fiecare neuron al creierului. Cu toate acestea, în cazul bolii Alzheimer, acestea se pot modifica, adoptând o formă patologică.
”Iniţial, am crezut că doar forma patologică poate fi dăunătoare. Totuşi, rezultatele noastre arată că versiunea sănătoasă a proteinei se propagă în creier şi că acest proces se intensifică la o vârstă înaintată. Celulele ar putea fi afectate şi de acumularea unor cantităţi mari de proteine tau, chiar dacă acestea sunt sănătoase”, explică Susanne Wegmann, autorul principal al studiului.