N. D.

Păstrând tradiţia, la Plopeni se va organiza o nouă ediţie a Festivalului naţional-concurs de folclor „Salba Prahovei”. Ajunsă în acest an la ediţia a VII-a, manifestarea se va organiza în perioada 16-17 august, organizatori fiind Consiliul Judeţean Prahova, prin Centrul Judeţean de Cultură Prahova, Consiliul Local, Primăria Plopeni şi Casa de Cultură din Plopeni.
Festivalul îşi propune descoperirea şi promovarea tinerilor interpreţi de muzică tradiţională, conservarea şi valorificarea patrimoniului spiritual şi imaterial românesc. Potrivit organizatorilor, concursul va avea două secţiuni – vocală şi instrumentală – urmând să se desfăşoare pe două categorii de vârstă: 8-14 de ani şi 15-25 de ani. Juriul va fi format din specialişti, personalităţi din domeniul culturii şi artei. Concurenţii vor interpreta două cântece: unul fără acompaniament muzical – doină sau baladă, specific zonei pe care o reprezintă, şi un cântec cu acompaniament orchestral sau cu negativ, pe format electronic.
Concursul, care se va desfăşura sub formă de spectacol cu public, se va desfăşura în ziua de 16 august, începând cu ora 11.00, iar „Gala laureaţilor” este programată în seara zilei de 17 august, zi în care Plopeniul este în sărbătoare, atunci având loc „Zilele oraşului”, prilej cu care vor fi prezentate ansambluri folclorice din ţară şi străinătate.
Pentru fiecare secţiune se vor acorda premii, menţiuni şi premii speciale, trofeul „Salba Prahovei” urmând să fie acordat celui mai valoros concurent de la cele două secţiuni, cu precizarea că fiecare participant va primi şi „Diplomă de participare”.