Forţele israeliene au început luni demolarea caselor palestiniene aflate în apropierea unei bariere militare de la periferia Ierusalimului, în apropiere de Fâşia Gaza, în pofida protestelor şi criticilor comunităţii internaţionale, relatează site-ul agenţiei Reuters, potrivit Mediafax.
Buldozerele şi sutele de poliţişti şi soldaţi israelieni au ajuns ieri în Sur Baher, o localitate palestiniană de la marginea estului Ierusalimului, o zonă pe care Israelul a cucerit-o şi ocupat-o în anul 1967.
Palestinienii se tem că situaţia din Sur Beher va crea un precedent pentru demolarea caselor din restul localităţilor de-a lungul barierei.
Rezidenţii localităţii Sur Beher au fost evacuaţi de forţele israeliene ieri la primele ore ale dimineţii.
„Au evacuat oameni din propriile case cu forţa şi au început să planteze dispozitive explozibile în locuinţe pentru a le distruge”, a declarat Hamada Hamada, unul dintre liderii comunităţii.
Curtea supremă a Israelului a decis în luna iunie că structurile încalcă o interdicţie privind construirea pe acel teritoriu. Data limită pentru evacuarea clădirilor afectate a fost vineri.
Ministrul israelian pentru Securitate Internă, Gilad Erdan, a informat că aproximativ 700 de poliţişti şi 200 de soldaţi au fost implicaţi în această operaţiune.
Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a informat că palestinieni vor depune o plângere la Curtea Penală Internaţională.