Preşedintele AEP Constantin Buică a anunţat că Autoritatea Electorală Permanentă a pregătit o paltformă on-line unde românii din Diaspora se pot preînregistra şi opta pentru votul la secţie sau prin corespondenţă, la alegerile prezidenţiale din toamnă, potrivit Mediafax. „Cel mai important lucru pe care vreau să îl detaliem este că astăzi (marţi – n.r.) vom lansa public site-ul votstrainatate.ro care va cuprinde posiblităţile de preînregistrare ale cetăţenilor care se află în străinătate, în data de 10 noiembrie, respectiv 24 noiembrie. Pe această platformă veţi găsi cele două variante pentru cetăţenii români care se află în străinătate, în primul rând preînregistrarea pentru secţia de votare sau pentru vot prin corespondenţă. Toate informaţiile pe care le vom primi şi le vom introduce în lista electorală permanentă, fie pentru secţia de votare, fie pentru votul prin corepondenţă, nu se vor afla în evidenţele de la administraţiile publice locale, în Registrul electoral. Se vor radia din lista electorală permanentă din ţară şi vor fi introduşi în lista electorală permanentă din străinătate pentru secţia de votare sau pentru votul prin corespondenţă, astfel încât să nu mai existe această temere care există în spaţiul public că autorităţile publice locale vor ştii unde este cetăţeanul şi să poată trimite tot felul de documente sau corespondenţe la cetăţean sau la autoritatea publică acolo unde îşi are reşedinţa în străinătate”, a afirmat Constantin-Florin Mituleţu-Buică, într-o conferinţă de presă, marţi, la sediul AEP. Şeful Autorităţii Electorale Permanente a adăugat că platforma va fi operaţională după ce preşedintele Klaus Iohannis promulgă legea privind modificarea unor acte normative în materie electorală.
Preşedintele AEP a amintit despre hotărârea adoptată de Guvern prin care a fost fixată data 10 noiembrie pentru primul tur de scrutin şi 24 noiembrie al doilea tur, al alegerilor prezidenţiale. Acesta a precizat că termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie, iar până pe 17 octombrie Poşta Română trebuie să expedieze plicurile cu documentaţia pentru votul prin corespondenţă.
„Această hotărâre de Guvern era urgentă deoarece pe baza acesteia se pot demara procedurile de strângere de semnături pentru susţinerea candidaturilor din acest an. Ea intră în vigoare pe data de 28 august şi ulterior, la 1 septembrie, va trebui să mai emitem o serie de cel puţin trei hotărâri de Guvern pentru organizarea procesului electoral din 10 noiembrie, respectiv turul al doilea putând fi desfăşurat pe 24 noiembrie. Din acest moment curg termele invers de la data de 10 noiembrie către data limită de depunere a candidaturilor, data limită de rămânere definitivă a candidaturilor, respectiv începerea campaniei electorale cu 30 de zile înainte. Termenul limită pentru pentru depunerea candidaturilor este 22 septembrie, aşa cum arată acum iniţiativa legislativă trecută de Parlament şi se află la promulgarea preşedintelui României. Până cel târziu 17 octombrie, compania naţională, Poşta Română va trebui să expedieze plicurile conţinând documentaţia pentru votul prin corespondenţă”, a conchis şeful AEP.
Executivul a adoptat, marţi, o Hotărâre de Guvern pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale pe 10 noiembrie, ulterior urmând să fie adoptat pachetul de norme votat recent de Parlament pentru prelungirea votului în Diaspora.
Miercurea trecută, Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul de lege prin care votul în Diaspora pentru alegerile prezidenţiale este extins la trei zile. Legea mai prevede că votul în România şi în Diaspora să fie extins până la ora 24.00, în cazul în care există cetăţeni în secţia de votare.
Românii din afara ţării vor putea vota la alegerile prezidenţiale pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică.
O altă modificare vizează introducerea votului prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale. De asemenea, a fost simplificat procesul de vot prin automatizarea listelor suplimentare.