Petre Apostol

Primul dintre cele patru concursuri internaţionale de ciclism pe etape, pentru categoria Elite, organizate în România, în acest sezon, Turul Bihorului, s-a desfăşurat săptămâna trecută. Întrecerea a fost de categorie UCI 2.1, putând participa echipe pro-continentale, continentale şi naţionale.
La startul competiţiei s-au aliniat 20 de grupări, dintre care una pro-continentală (Androni Giocattoli-Sidermec, remarcată în Turul Italiei) şi două echipe naţionale (România şi Ucraina). În lotul naţional al României, condus de antrenorul grec Georgios Georgiadis (tehnician de la CSA Steaua Bucureşti), s-au regăsit şi trei sportivi prahoveni, toţi formaţi la CS Petrolul Ploieşti, de către antrenorul Constantin Ciocan: Ionuţ Andrei (în prezent, la UVT Devron West Cycling Team Timişoara – foto, primul din dreapta), Valentin Pleşea (foto – în mijloc) şi Bogdan Coman (foto – primul din stânga; amândoi, la CSA Steaua Bucureşti).
Dintre cei trei ciclişti originari din Prahova, Ionuţ Andrei s-a situat cel mai bine în clasamentul general, după disputarea celor patru etape programate în trei zile. Ciclistul de numai 19 ani a încheiat pe locul 87 în ierarhia generală, la 27.40 minute de câştigătorul competiţiei, columbianul Daniel Munoz, de la Androni Giocattoli-Sidermec. Cea mai bună clasare de etapă a lui Ionuţ Andrei s-a înregistrat în ultima rundă, chiar cea mai lungă, de altfel, cu 183 de kilometri de parcurs, acesta sosind pe locul 51.
De menţionat că Ionuţ Andrei s-a situat pe locul 18 în clasamentul tinerilor, ciclişti sub 23 de ani.
Dintre cei doi sportivi prahoveni de la CSA Steaua aflaţi în lotul naţional, doar Valentin Pleşea a reuşit să ajungă la finalul competiţiei, ciclistul de 25 de ani situându-se pe locul 91 în ierarhia generală, cea mai bună clasare de etapă fiind poziţia 87.
Revenit în ciclismul de performanţă din acest sezon şi aflat la prima competiţie internaţională de asemenea anvergură după şase ani, Bogdan Coman, în vârstă de 28 de ani, a depăşit timpul limită de sosire în penultima etapă, după ce, în urma primelor două runde, se situa pe locul 98 în ierarhia generală.
Din lotul tricolor, cel mai bine clasat a fost Cosmin Bidilici, sosit pe locul 49, dar românul cel mai bine situat a fost Emil Dima, de la echipa continentală româno-italiană Giotti Victoria-Palomar, care a ocupat locul 23.