Luiza Rădulescu Pintilie

În inima Bucovinei, cu puţine ceasuri înainte de ziua de 24 iunie, rânduită în calendarele populare româneşti drept sărbătoare a Sânzienelor, talentate tinere şi grupuri folclorice din şase zone etnografice ale ţării au scos la lumină, din lada de zestre a tradiţiilor şi vechilor obiceiuri româneşti, în cadrul Festivalului Național „Regina Sânzienelor” organizat la eleve sanzieneSuceviţa, poveşti despre zânele cele bune, asociate cu lumina, cu focul şi soarele, cu cerul şi pământul, cu viaţa însăşi. Ajuns la cea de-a cincea ediţie, festivalul a luat naştere şi îşi întreţine frumoasa flacără de spiritualitate prin implicarea unui român adevărat, cu aleasă simţire de poet şi adâncă iubire de neam- Dumitru Parasca – şi la fel s-a întâmplat şi la cea de-a V-a ediţie tocmai încheiată şi al cărei mare premiu- cel de regină a Sânzienelor – a fost adus la Ploieşti. Alături de alte două premii onorante. Reprezentând zona Munteniei, îmbrăcată în ie, încălţată cu opinci, purtând pe frunte o splendidă coroniţă de galbene şi parfumate flori de sânziene, Mădălina Dobre, elevă a Colegiului Naţional „Jean Monnet”, devenit Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria”, a impresionat cu povestirea prezentată în faţa juriului, acesta fiind unanim în a-i acorda marele premiu la secţiunea „Regine”. O… regină care a împlinit chiar în aceste zile 18 ani şi care a rememorat în povestea şi în cântecul său duioşia bunicii sale, amintindu-şi cum îi vorbea, în copilărie, despre frumoasele sânziene.
La rândul ei, sora sa, Briana Dobre, elevă a Colegiului Naţional „I.L. Caragiale” din Ploieşti, a obţinut premiul al III-lea, la secţiunea „Prinţese” a aceluiaşi festival-concurs. Membre ale gupului folcloric „Cununiţa muntenească” (ambele în foto stânga), alături de alte trei colege de la Colegiul de Artă „Carmen Sylva”- Ştefania Sandu, Luiza Smărăndoiu şi Andreea Marin- cele două premiante au mai obţinut încă o recunoaştere importantă, clasându-se pe locul al treilea în competiţa rezervată grupurilor şi adjudecându-şi premiul de originalitate. Povestea pe care au prezentat-o a purtat un titlu sugestiv – „Cântă-ţi, române, sărbătoare sanziene1ta” – şi este o creaţie a profesoarei care conduce grupul, Adela Dumitrache-Dumitru (în foto alăturat), ea însăşi o talentată interpretă, invitată de această dată ca membră a juriului şi care predă educaţie muzicală şi canto la Colegiul Naţional “I.L.Caragiale” şi la Colegiul de Artă “Carmen Sylva” din Ploieşti.
Mai presus de frumoasele rezultate obţinute, pentru care merită felicitate toate cele cinci premiate şi dascălii care le-au pregătit – Adela Dumitrache – Dumitru şi Mihai Ioniţă – e îmbucurător că patina şi parfumul vechimii şi ale autenticităţii unor tradiţii îşi găsesc ecou şi în sufletul generaţiei tinere de astăzi, singura garanţie că ele ţin nu numai de trecut, dar au şi viitor, din neam în neam, cum spune atât de frumos ţăranul român.