Camera Deputaţilor şi Senatul au respins, ieri, în plenul reunit, moţiunea de cenzură depusă de partidele de opoziţie pentru demiterea Guvernului Dăncilă. Au fost 202 voturi “pentru” şi 7 abţineri, în condiţiile în care parlamentarii PSD şi ALDE s-au abţinut de la vot. Ca să fi trecut moţiunea erau necesare 233 de voturi.
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, ieri, la dezbaterea pe moţiunea de cenzură, că Guvernul Dăncilă este marcă înregistrată Liviu Dragnea, precizând că nu doreşte Executivului soarta fostului lider PSD, ajuns în închisoare, dar că doreşte să se facă dreptate. Acesta a arătat că o coincidenţă nefericită face ca acest guvern să se fi suprapus peste momente prea importante din istoria noastră actuală, respectiv preşedinţia UE şi alegerile pentru Parlamentul European. La rândul său, liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a declarat că moţiunea de cenzură include tot ceea ce a făcut PSD-ALDE la guvernare în ultimii doi ani şi jumătate.
În intervenţia sa, premierul Viorica Dăncilă a declarat, ieri, în timpul moţiunii de cenzură, că problemele privind votul din diaspora de la alegerile europarlamentare s-au datorat din cauza convocării referendumului şi a acuzat opoziţia că face un ”joc politic” prin
care vrea să îşi lovească adversarii. Premierul a mai declarat că opoziţia îşi doreşte ”adversarii politici după gratii”, din lipsă de soluţii. Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că Opoziţia vorbeşte în moţiune despre „frânghie în casa spânzuratului”, fiind susţinătoarea unui şef de stat care inventează teme politice desprinse din filmul „Wag
the Dog”, în care este inventat un război ca să ascundă o relaţie neprincipială cu preşedintele.
Acesta a mai afirmat că textul moţiunii de cenzură „i-a pus capac” şi că politicienii ori nu mai au imaginaţie, ori au prea multă.