România-ţara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin
Ieri, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, la conferinţa la nivel înalt „Valoarea datelor în oncologie”, că licitaţia pentru achiziţia vaccinului HPV este finalizată, potrivit Agerpres.
Ministerul Sănătății nu a mai cumpărat vaccin anti-HPV de 11 ani, din 2008, în condițiile în care România este țara din UE cu cea mai mare mortalitate cauzată de cancerul de col uterin – 5 femei din grupa de vârstă 20-50 de ani mor zilnic, în medie, în țara noastră din cauza cancerului de col uterin, o boală ce poate fi prevenită prin vaccinare.
„Licitaţia pentru achiziţia vaccinului HPV este finalizată, este în evaluare. Vom putea implementa şi acest lucru, deci sunt lucruri care merg. Molecule noi care vor fi introduse. Oricum, ştiţi foarte bine, am ieşit din zona roşie a Uniunii Europene, practic, şi am ajuns totuşi să putem discuta că putem trata în condiţii de siguranţă pacienţii”, a spus Pintea, după participarea la deschiderea evenimentului organizat de Centrul pentru Inovare în Medicină, în contextul Preşedinţiei României la Consiliul UE.
În cuvântul rostit în cadrul conferinţei, Sorina Pintea a subliniat şi necesitatea bugetării programelor naţionale de luptă împotriva cancerului.
„În 2017 a demarat implementarea unui obiectiv important al Strategiei Naţionale de Sănătate, obiectiv care are şapte axe prioritare. Şi aici mă refer la Planul Naţional de Cancer. Şi am începe prin monitorizarea cancerului prin registre regionale de cancer şi un registru naţional. Ministerul Sănătăţii a dezvoltat şi are în implementare în acest moment în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor un proiect finanţat prin Programul Operaţional Competitivitate, care vizează consolidarea sistemului de informaţii în sănătate. Consolidarea registrelor de cancer reprezintă o componentă importantă a acestui proiect”, a precizat ministrul.
Implementarea proiectului realizat în parteneriat cu Ministerul Comunicaţiilor a început în urmă cu 6 luni şi urmează să se încheie peste un an, a spus ministrul Sănătăţii.
„Sunt 108 registre de boală în acest moment. Dar, pe lângă aceste registre de boală, avem registre de pacienţi, avem mai multe lucruri în desfăşurare. Pe de altă parte, există Programul informatic al Casei, care ar fi putut fi utilizat în acest sens, în a constitui, cel puţin parţial, aceste registre. Pot să vă spun că lucrăm la acest aspect. Sunt mai multe lucruri în implementare. (…) E nevoie de o predictibilitate în sistem. Ca să poţi bugeta o activitate corespunzător, trebuie să ai şi o predictibilitate”, a explicat Pintea.
Ministrul Sănătăţii a mai amintit proiectele de consolidare a Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin şi instituirea proiectelor-pilot pentru screening pentru cancerul de sân şi cancerul colo-rectal, „investiţiile importante” în dotarea cu computer tomograf şi aparate de rezonanţă magnetică nucleară, elaborarea de programe terapeutice pentru 32 de molecule noi care au fost incluse în Programul Naţional de Oncologie.
„Prin programul derulat cu Banca Mondială, s-au achiziţionat opt aparate de radioterapie, dintre care unele s-au instalat deja, iar celelalte vor fi instalate până la sfârşitul acestui an. Pe de altă parte, împreună cu cei de la Banca Mondială, am negociat achiziţia a încă 10 aparate de radioterapie pentru a fi instalate acolo unde numărul pacienţilor este mare şi în creştere”, a indicat Pintea.
La rândul său, Victor Negrescu, consilier onorific al prim-ministrului, a accentuat că sintagma „lupta împotriva cancerului” nu trebuie să rămână doar un slogan, menţionând că, dacă în 2015,1,3 milioane de persoane mureau în UE din cauza cancerului, în 2018 numărul acestora a ajuns la aproape 2 milioane. Potrivit preşedintelui Centrului de Inovare în Medicină Bucureşti, Marius Geantă, organizatorii conferinţei „Valoarea datelor în oncologie” doresc propunerea pe agenda UE a unui „plan european împotriva cancerului, care să fie bazat pe date, pe tehnologii, pe inteligenţa umană şi pe empatie”.