Specialiştii spun că folosirea nepotrivită a aerului condiţionat ne poate îmbolnăvi, de aceea, alegerea unor astfel de aparate, precum şi modul cum le montăm sunt foarte importante.
Înainte de achiziţia propriu-zisă a unui aparat de aer condiţionat este important să luăm în calcul adaptarea la spaţiul în care urmează a fi montat.
„Se calculează un necesar de BTU (British Thermal Unit) pentru suprafaţa care urmează a fi răcită/încălzită. Acest necesar se determină în funcţie de volumul total al spaţiului, destinaţia camerei (de locuit sau birouri), numărul de persoane din încăpere şi alţi factori care ţin de construcţie: izolaţie bună a pereţilor, orientare geografică, suprafaţă vitrată, etajul (dacă este ultimul sau nu). Este recomandată instalarea unui aparat pentru fiecare cameră dintr-un apartament”, spune Ilarion Anton, sales manager în cadrul unei companii producătoare de aparate de aer condiţionat, printr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.
În ceea ce priveşte modul în care poziţionăm aparatul, în funcţie de canapea, pat sau masă, este recomandat ca persoanele din cadrul spaţiului să nu fie expuse în mod direct, frontal, fluxului de aer generat de ventilatorul unităţii interne.
„Dacă suntem atenţi cum, cât, când folosim aceste aparate putem evita eventualele probleme de sănătate care pot apărea. Pot apărea banalele răceli, pneumoniile, paralizia <<a frigore>> la nivelul feţei, junghiurile intercostale, durerile la nivelul musculaturii, diverse nevralgii. De obicei, aceste probleme apar dacă nu respectăm anumite reguli în ceea ce priveşte reglarea şi pozitionarea acestor aparate de aer condiţionat, astfel încât diferenţa de temperatură dintre exterior şi interior sa nu depăşească mai mult de 7-8 grade, curenţii de aer rece să nu fie îndreptaţi către persoanele din încăpere”, explică dr. Ramona Andronache, medic primar medicină de familie.
Pe de altă parte, şi îngrijirea corespunszătoare a aparatului de aer condiţionat este foarte importantă.
„Aparatele de aer condiţionat trebuie întreţinute corespunzător, prin igienizarea anuală executată de un instalator profesionist: curăţare unitate interioară cu soluţii specifice, curăţare, spălare filtre, odorizare după caz. Instalatorii specialişti dispun de echipamentele necesare atât efectuării operaţiunilor de igienizare, cât şi de aparatele de control a presiunii agentului frigorific din instalaţii. Practic, operaţiunea de mentenanţă include şi verificarea funcţionării aparatului în parametri normali”, explică Ilarion Anton.
Medicul Ramona Andronache precizează faptul că neîngrijirea aparatelor de aer condiţionat poate duce la probleme de sănătate.
„Foarte importantă este şi curăţarea sau schimbarea periodică a filtrelor. Neigienizarea lor periodică atrage după sine cantonarea bacteriilor, respectiv a fungilor la nivelul acestor filtre. Odată cu curenţii de aer respectivele bacterii pot fi difuzate în încăpere şi prin inhalarea lor ne putem confrunta cu diverse rinite alergice, conjunctivite, infecţii respiratorii, infecţii în sfera ORL, otite, sinuzite. Ca o concluzie, folosirea corectă a acestui aparat de aer condiţionat îl face să fie prietenul nostru şi nu duşmanul nostru”, mai spune medicul.