Violeta Stoica

Legătura rutieră dintre Valea Doftanei – județul Prahova și Săcele – județul Brașov pe drum asfaltat, ca o variantă la aglomerația de pe DN1 pe Valea Prahovei, începe să prindă contur. Concret, Consiliul Județean Prahova a finalizat procedura de achiziție a lucrărilor de execuție a primului tronson, situat la ieșirea din comuna prahoveană Valea Doftanei, de la borna km 35 a drumului județean DJ102I.
Drumul pietruit în prezent va fi modernizat în primă fază pe circa 2,5 kilometri, printr-un proiect realizat de către Consiliul Județean Prahova și finanțat parțial prin intermediul Programului Național de Dezvoltare Locală, derulat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
Este un avantaj major și pentru localitatea Valea Doftanei, care a devenit un alt loc important de refugiu pentru turiștii iubitori de natură și care vor să iasă din aglomerația stațiunilor montane de renume.

Procedura de achiziție a lucrărilor de reabilitare a drumului județean DJ 102I, pe un tronson de circa 2,5 kilometri, la ieșirea din comuna Valea Doftanei spre județul Brașov, a fost finalizată de către autoritatea contractantă – Consiliul Județean Prahova. Contractul a fost încheiat cu o societate de construcții din județul Prahova, valoarea lucrărilor fiind de 9,5 milioane de lei fără TVA.
Potrivit proiectului tehnic, realizat de către specialiștii Consiliului Județean Prahova, în anul 2017, Consiliul Judeţean Prahova a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) obiectivul de investiţii „Reabilitare DJ 102 I Valea Doftanei, km 35+100-km 37+620”, reprezentând un tronson din drumul judeţean DJ 102 I, obiectiv care a fost aprobat de către ministerul de resort. DJ 102 I asigură legătura rutieră între DN1 (E60), din zona municipiului Câmpina – judeţul Prahova, cu DN 1 A, municipiul Săcele – judeţul Braşov.

plan drum Valea Doftanei

În județul Prahova, această arteră rutieră traversează localităţile Doftana, Seciuri, Teşila, Trăisteni şi atrage trafic din localităţile Câmpina, Telega, Cornu de Jos, Podul Cheii, Pietriceaua, Vărbilău, Aluniş, Ştefeşti, Bertea, Lutu Roşu, Şotrile, Secăria, Comarnic, traversând Carpaţii Meridionali și asigurând o legătură între sudul şi centrul ţării.
Pe de altă parte, însă, despre acest drum judeţean se spune că poate asigura o legătură rutieră facilă între cele două judeţe dezvoltate economic, Prahova şi Braşov, prin realizarea traficului de tranzit, de persoane şi marfă, materii prime, materiale, resurse energetice, forţă de muncă. Un alt beneficiu al reabilitării și modernizării acestui drum județean este și pentru dezvoltarea zonei turistice cu un potențial extraordinar a Văii Doftanei.
Dacă, în ciuda problemelor apărute în timp, din municipiul Câmpina, de la kilometrul 0+000, până în satul Trăisteni din comuna Valea Doftanei, la km 35+100, drumul judeţean se află într-o stare tehnică acceptabilă (stare de viabilitate mediocră), nu același lucru se poate spune despre restul drumului, spre limita cu județul Brașov.
De la km 35+100, la ieşire din localitatea Trăisteni, până la km 37+620 (zona aflată în discuție în acest proiect), drumul județean DJ 102 I are partea carosabilă pietruită și, pe timp ploios, devine necirculabil.
Podeţele existente sunt insuficiente, cu capacitate redusă şi se prezintă în stare tehnică rea, cu degradări foarte accentuate, iar cele două poduri existente în zona menționată, peste pârâul Valea Seacă şi peste pârâul Orjogoaia, au partea carosabilă îngustă şi sunt în stare tehnică rea, cu degradări accentuate atât la suprastructură cât şi la infrastructură.
Prin realizarea obiectivului se vor îmbunătăţi circulaţia în partea de nord a judeţului Prahova – cu deservirea unui număr mare de locuitori – şi accesul la obiectivele turistice şi economice din zonă.